Ga naar inhoud
MAP

Fietstocht Gaasterland

(48,0 km)

Makkelijk navigeren?

Bekijk de route in Google Maps

Gaasterland

Nergens in Friesland kun je qua landschap zo gevarieerd een fietstocht maken als in het afwisselende landschap van Gaasterland in Zuidwest Friesland. Deze fietstocht brengt je langs bossen, weide, dorpen en historische stadjes. Maar ook langs meren, kanalen en het IJsselmeer. Het glooiende landschap van Gaasterland is ontstaan in de voorlaatste ijstijd en de 3 kliffen in Gaasterland zijn hier een zichbaar overblijfsel van. Neem met deze fietstocht een kijkje in de prachtige glooiende en bosrijke natuur van Gaasterland. 

Dit ga je zien

Startpunt: Parkeerterrein Gemaalweg
Gemaalweg
8531 PS Lemmer
1

Ir. D.F. Woudagemaal

UNESCO Werelderfgoed Woudagemaal, Magistrale beleving van stoom, architectuur en water. Het Woudagemaal in Lemmer is het grootste nog functionerende stoomgemaal ter wereld.

Ir. D.F. Woudagemaal
45
46
44
2

Brocante en Antiek Sloten

Bij Brocante en Antiek vind je een zorgvuldig bijeengebrachte collectie van o.a. Maastrichts aardewerk, keukengerei, glaswerk, lampen met keramieke pendels, spiegels, Frans linnengoed en kleine meubelen.

Brocante en Antiek Sloten
32
68
3

It Bûterhûs

Koffie- en theeschenkerij met gebak en lunch, als werk- en leerlocatie voor mensen met een verstandelijke beperking. Ook zijn we een (FairTrade) kadowinkel met VVV agentschap. We hebben drie sfeervolle appartementen voor recreatieverhuur!

It Bûterhûs
29
85
28
34
35
80
4

Schapenkaasboerderij Tusken Bosk en Mar

Ambachtelijke schapenkaasmakerij met verkooppunt (zelfbediening)

Schapenkaasboerderij Tusken Bosk en Mar
5

Beeldenroute "de Famkes van Kolderwolde”

Een beeldenroute (gemaakt door kunstenaar Evert van Hemert) in Kolderwolde, waar langs de openbare weg zomaar 11 bronzen beelden staan. Het meest zijn het pronte dames, al dan niet op een paard, of stier.

Beeldenroute "de Famkes van Kolderwolde” De Venus fan Kolderwolde met Poes
09
13
14
15
6

Mirnserklif

Vanuit het Rijsterbos wandel je zo richting het IJsselmeer naar het Mirnserklif. Kitesurfers, vliegeraars en strandgasten komen hier graag. Het klif is ontstaan in de voorlaatste IJstijd.

Mirnserklif
7

Paviljoen 't Mar

Paviljoen ’t Mar is uniek gelegen op het klif bij Mirns, waarbij je aan de voorkant geniet van het panoramisch uitzicht over het IJsselmeer en aan de achterkant het Rijsterbos.

Paviljoen 't Mar
16
8

Bezoekerscentrum Mar en Klif

Ontdek Nationaal landschap Zuidwest-Fryslân, start bij bezoekerscentrum Mar en Klif

Bezoekerscentrum Mar en Klif
22
20
21
27
26
25
45
46
Eindpunt: Parkeerterrein Gemaalweg
Gemaalweg
8531 PS Lemmer

Beschrijving

Startpunt: Parkeerterrein Gemaalweg
Gemaalweg
8531 PS Lemmer

Informatie voor onderweg

UNESCO Werelderfgoed Ir. D.F. Woudagemaal is het grootste nog functionerende stoomgemaal ter wereld. Een magistrale beleving van stoom, architectuur en water. Het staat sinds 1998 op de lijst van UNESCO Werelderfgoed en viert in 2020 zijn 100ste verjaardag!.

Je kunt deze prachtige Kathedraal van Stoom 6 dagen per week (in de maanden juli en augustus zelf 7 dagen per week) bezoeken. Meer informatie en de exacte openingstijden kunt u vinden op de website.

Het Prinses Margrietkanaal is aangelegd in de jaren dertig van de twintigste eeuw en is onderdeel van de hoofdvaarweg Lemmer – Delfzijl. De Prinses Margrietsluis werd in 1952 in gebruik genomen en is geschikt voor de beroeps- en recreatievaart van en naar het IJsselmeer.

Het stadje Sloten is de kleinste van de Friese Elfsteden. Het is een vestingstadje met bastions, poorten, monumentale koopmanshuizen en een korenmolen. Sloten wordt ook wel, dankzij de unieke vorm van een ui, “sipelstêd” genoemd (sipel is Friese woord voor ui).

Het Slotermeer is één van de grootste Friese meren en vormt de schakel tussen het merengebied en Gaasterland.

In de kerk van het dorpje Wijckel bevindt zich het praalgraf van militair en vestingbouwkundige Menno van Coehoorn. Achter de kerk ligt het naar hem genoemde Coehoornbos, waar zich eens zijn buiten Meerestein bevond, dat in 1811 is afgebroken.

De Bargebek, een buurtschap nabij Wijckel, is ontstaan bij buitenplaats Jagtlust. Het gebied rondom had de vorm van een varkenssnuit, vandaar de naam Bargebek.

Het dorp Balk is vooral bekend van de Elfstedentocht, omdat de schaatsers over het riviertje de Luts dwars door het centrum van Balk schaatsen. ’s Zomers is het een gezellig watersportdorp, met bootjes, winkeltjes en terrasjes. Het historische centrum is beschermd dorpsgezicht.

De Fluezen is het langste meer van Friesland, erg geliefd bij zeilers.

De Famkes van Kolderwolde: Beeldenroute langs de weg in Kolderwolde. Elf beelden van voornamelijk volumineuze dames, gemaakt door Evert van Hemert, woonachtig in Kolderwolde. Toen hij als buitenstaander hier kwam wonen, schonk hij meteen een beeldje aan de gemeente. "Gewoon, als dank", legt Van Hemert uit. "Ik was blij dat ik in Kolderwolde kon komen wonen en werken. Ze vonden het zo leuk dat ik het onbezonnen idee kreeg voor een soort beeldenroute in Kolderwolde. Ik stelde de gemeente voor om elf 'Famkes van Kolderwolde' te maken, die zij dan van mij zouden kopen en langs twee wegen in het buurtschap zouden plaatsen. Daar stemden ze meteen mee in."

Waarom eigenlijk elf? Van Hemert: ,"Elf is een getal dat bij gekte past, bij kolder, vandaar".

Het glooiende landschap van Gaasterland is ontstaan in de voorlaatste ijstijd en kent met o.a. bossen, weilanden, heide, water, polders en kliffen veel variatie. Eeuwen geleden was het gebied al in trek bij de adel, tegenwoordig wordt het vooral ’s zomers veel door toeristen bezocht.

Er zijn 3 kliffen in Gaasterland, die een restant zijn van een gletsjertong uit de voorlaatste ijstijd. De hoge klifranden zijn ontstaan door afslag in de tijd van de Zuiderzee. Het Mirnser Klif is nog redelijk intact. Je kunt hier zwemmen, pootjebaden en kitesurfen.

Het gezellige brinkdorp Oudemirdum heeft vele terrasjes, eetgelegenheden en een hotel. Ook vind je daar het Bezoekerscentrum “Mar en Klif”  waar het ontstaan van dit bijzondere landschap wordt uitgelegd.

De Bremer wildernis is een 58 hectare groot natuurgebied en sinds 1976 eigendom van Staatsbosbeheer. Over de herkomst van de naam zijn 2 versies bekend: óf het heet Bremerwildernis, omdat hier vroeger vooral veel bremstruiken groeiden óf het is genoemd naar boer Jacob Jans Bremer.

Het natuurgebied Sondeler leijen bestaat uit een meertje, weiland, struweel, rietvelden en een bosperceeltje. Het eeuwenoude meertje dateert waarschijnlijk uit de 14e eeuw en is ontstaan door een dijkdoorbraak van de toenmalige Zuiderzee. Sinds 1995 heeft Staatsbosbeheer aan de zuidkant van het meertje een vogelkijkhut geplaatst.

Het oudste gedeelte van de Joodse begraafplaats “Tacozijl” werd omstreeks 1802 ten behoeve van de Joodse gemeenschap in Lemmer aangekocht. In 1876 kwam er een aansluitend hoger gelegen perceel bij.

Lemmer is een geliefd watersportdorp. Het vaarwater door Lemmer is een drukke verbinding tussen de Friese meren en het IJsselmeer. Je hebt er gezellige terrassen, horecagelegenheden en winkels.

Eindpunt: Parkeerterrein Gemaalweg
Gemaalweg
8531 PS Lemmer
  • 45
  • 46
  • 44
  • 32
  • 68
  • 29
  • 85
  • 28
  • 34
  • 35
  • 80
  • 09
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • 22
  • 20
  • 21
  • 27
  • 26
  • 25
  • 45
  • 46

Zoek & boek

Reisgezelschap

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang tips, de evenementenkalender en aanbiedingen van VVV Waterland van Friesland.