Ga naar inhoud
MAP

Fonteinkerk

Oudemirdum

In het gezellige brinkdorpje Oudemirdum staat de hervormde kerk 'De Fontein'. De kerk van 1790 is gebouwd op de fundamenten van een tufstenen kerk uit de 13e eeuw. In 1926 werd aan de noordzijde een tweede beuk aangebouwd.

In het gezellige brinkdorpje Oudemirdum staat de hervormde kerk De Fontein. De kerk van 1790 is gebouwd op de fundamenten van een tufstenen kerk uit de 13e eeuw. In 1926 werd aan de noordzijde een tweede beuk aangebouwd.

Een aantal bijzondere kenmerken van dit Rijksmonument zijn de gegoten klok, de preekstoel, het doopvont, het gebrandschilderde raam en het orgel. 

In de geveltoren hangt de door Steven Butendiic gegoten klok uit 1458. De preekstoel dateert uit de 17e eeuw. Het doopvont uit 1751 is geschonken door grietman Ulbo Aylva Rengers. Ype Staak vervaardigde in 1790 vier gebrandschilderde ramen, maar helaas werden in 1879 drie van deze ramen door slecht weer vernield. Op het nog aanwezige raam staat het wapen van Friesland afgebeeld. Het orgel uit 1900 is gemaakt door Bakker & Timmenga. 

In de zomermaanden is de kerk op zaterdagmiddagen open voor bezichtiging en een goed gesprek. 

Afstand tot jouw locatie:

Hier vind je Fonteinkerk

Kerkstraat 1
8567 JE Oudemirdum
Plan je route

vanaf jouw locatie

Toon resultaten

Zoek & boek

Reisgezelschap

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang tips, de evenementenkalender en aanbiedingen van VVV Waterland van Friesland.