Ga naar inhoud
MAP

Watersportdorpje Oudega

Oudega (of Aldegea zoals we in Friesland zeggen) is direct aan het water van de Oudegaaster Brekken gelegen en daarmee ideaal voor waterliefhebbers. Huur een bootje in Oudega (gemeente Súdwest Fryslân) en ontdek de fluister vaarroutes, onder toezicht van nieuwsgierige koeien aan de waterkant. Wandelaars kunnen hun hart hart ophalen tijdens een wandeling door de Pinepolder; een weidevogelgebied rondom het dorp, waar je in het voorjaar de 'small three' kunt spotten: de grutto, de kievit en de tureluur. Ook in het dorp is er genoeg te ontdekken. Denk aan de historische huisjes aan de grachten, kleine witte bruggetjes, een gezellige haven en het pittoreske kerkje van Sandfirden.

Slapen, eten, drinken, zien en doen in Oudega

Doris Mooltsje

Langs het fietspad van Oudega naar Workum staat de oudste en grootste spinnekopmolen van Fryslân, het Doris Mooltsje. Gelegen aan de Oudegaaster Brekken is de molen geschikt voor de bemaling van de kleine polders en de aanwezige molenaar geeft je graag meer informatie. Dus stap even de fiets af en breng een bezoekje aan het Doris Mooltsje om deze in actie te zien. 

Meer over Doris Mooltsje
Doris Mooltsje Oudega Doris Mooltsje in Oudega

Vaarroute Far dy frij

In en rondom Oudega kun je een vaarroute beleven waarbij je onderweg verhalen uit de oorlog kunt beluisteren en bekijken. In 2020 is het 75 jaar geleden dat ook Oudega bevrijd werd. Er hebben zich heel wat zaken afgespeeld in en rond het dorp tijdens de oorlogsjaren. Zo zaten er veel mensen ondergedoken, er werden wapendroppingen gehouden, de Duitse bezetter stak een boerderij in brand en verzetsmensen lieten een trein met munitie ontsporen.

Op 8 verschillende punten kun je onderweg deze verhalen beluisteren en bekijken op je telefoon. Wil je meer over deze verhalen te weten komen? Download dan de MeAR Fryslân app op je smartphone om de route in Oudega te vinden. Het bijbehorende verhalenboekje koop je in de Doarpswinkel.

 

Bekijk de route
een foto van vroegen van oudega

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang tips, de evenementenkalender en aanbiedingen van VVV Waterland van Friesland.