Ga naar inhoud
MAP

Fietsroute de Greidhoek

(43.5 km)

Makkelijk navigeren? Download deze route op routeyou.nl!

Onze blik op het landschap wordt bepaald door wat we zien en weten. Stel je voor, je zou het landschap bekijken vanuit een ander perspectief: van de Zee, Engels Raaigras of de Grutto. Stap op de fiets en laat je meenemen in het landschap van de Greidhoeke.

Weidevogelgebieden
Met deze route fiets je langs twee weidevogelgebieden: Skrins, tussen Wommels en Easterlittens en Skrok, tussen Wommels en Easterein. Door de natte graslanden zijn beide gebi…

Makkelijk navigeren? Download deze route op routeyou.nl!

Onze blik op het landschap wordt bepaald door wat we zien en weten. Stel je voor, je zou het landschap bekijken vanuit een ander perspectief: van de Zee, Engels Raaigras of de Grutto. Stap op de fiets en laat je meenemen in het landschap van de Greidhoeke.

Weidevogelgebieden
Met deze route fiets je langs twee weidevogelgebieden: Skrins, tussen Wommels en Easterlittens en Skrok, tussen Wommels en Easterein. Door de natte graslanden zijn beide gebieden in trek bij o.a. de Grutto, Kievit en Tureluur. Na knooppunt 83 wijk je iets af van het knooppuntennetwerk. Je fietst niet door naar knooppunt 48, maar slaat eerder rechtsaf de Monsamabuorren in. Aan de rechterkant zie je op een gegeven moment de Jelle de Boer paad. Aan het einde bevindt zich de vogelkijkhut van de Skrins. Hier vind je een houten boek. Neem maar even de tijd en kijk om je heen met een vernieuwde blik. Eénmaal weer op de fiets en aangekomen in Easterlittens fiets je richting knooppunt 91. Vanaf daar kun je de knooppuntenroute weer verder volgen richting knooppuntnummer 48.

Voor vogelkijkhut Skrok moet je ook even afwijken van de route. Aan het einde van het dorpje Wommels ga je links af 'Swynserpaad' op. Aan het einde vind je de vogelkijkhut.

Tip: neem een verrekijker mee! Daarmee zie je nog veel meer.

Let op: de vogels broeden in een deel van dit gebied tussen 15 maart en 15 juli. Volgens de Wet Natuurbescherming hebben mensen in deze periode geen toegang tot broedgebieden. Houd hier a.u.b. rekening mee.

Kijk eens met andere ogen
De officiële benaming van deze fietsroute, die is gemaakt in 2019 door de Friese Milieu Federatie, luidt: 'Kijk eens met andere ogen'. Lukt het jou om het landschap eens vanuit een ander perspectief te bekijken?

"Op verschillende punten onderweg zie je 'm schitteren. De Amerikaanse windmotor.. zie je hem? Hij werd geplaatst om mijn land grood te houden."  - Engels Raaigras

"Onderweg zie je allerlei dijken. Ze werden gebouwd om mij beter uit het huis van de mensen te houden en mijn bodem droog te leggen."  - De Zee

Leuk om te weten
Tussen Easterlittens en Wommels fiets je langs de Bolswardertrekvaart (Boalserter Feart) over het jaagpad. Een prachtig smal paadje langs het water dat vroeger werd gebruikt om schepen vooruit te trekken van stad naar stad. In dit geval van Bolsward richting Leeuwarden.

Mede mogelijk gemaakt door
Deze route is een project van de Friese Milieu Federatie en werd mogelijk gemaakt met steun van: Provincie Fryslân | Kening fan ‘e Greide | Natuurmonumenten | De Greidhoeke | In het hart van Friesland.

Dit ga je zien

Startpunt: Prins hendrikkade
8601 CL Sneek
1

Sneek (Snits)

Elfstedenstad Sneek is een levendige stad in Zuidwest Friesland met een groot winkelaanbod en vele gezellige terrasjes in het centrum.

Bezoek Sneek

Sneek (Snits) Waterpoort Sneek
2

Wilhelminapark

Het Wilhelminapark in Sneek werd in 1898 aangelegd in de Engelse landschapsstijl. Het ziet er nog bijna helemaal zo uit als volgens het oorspronkelijke ontwerp van tuinarchitect Gerrit Lambertus Vlaskamp de bedoeling was.

Wilhelminapark
42
3

Epemastate

Epema State is een zeventiende-eeuwse zaalstins (landhuis) met poortgebouw uit 1623 in IJsbrechtum, vlakbij Sneek.

Epemastate
43
68
62
89
50
57
83
4

Skrins

Tussen Wommels en Oosterlittens ligt het natuurgebied Skrins, een geliefde plek waar veel vogels rust en voedsel vinden. In het voorjaar zijn de bloemrijke graslanden een perfecte broedplek.

Skrins
5

Skrins - Vogelkijkhut

Weidevogelreservaat.

Skrins - Vogelkijkhut
6

Oosterlittens (Easterlittens)

De schoorsteen van de voormalige fabriek fungeert als uniek herkenningspunt voor het terpdorp. Oosterlittens een ijverig en actief dorp. Sinds een aantal jaren wordt hier ook het Open Fries Kampioenschap "Jeu de Pelote" gehouden.

Oosterlittens (Easterlittens)
91
48
7

Jaagpad langs de Bolswardertrekvaart

Een mooi wandel- en fietspad langs de trekvaart van Bolsward naar Leeuwarden, nabij Burgwerd. Het pad wordt ook wel een jaagpad genoemd.

Leer meer over jaagpaden

Jaagpad langs de Bolswardertrekvaart Bolsward trekvaart
86
71
8

Wommels (Wommels)

Wommels is een terpdorp middenin de Greidhoek. Ieder jaar wordt in Wommels de Freulepartij gekaatst, dit is een hoogtepunt op de kalender van het dorp.

Ontdek Wommels

Wommels (Wommels)
9

Museum It Tsiispakhûs

Museum it Tsiispakhûs is gevestigd in een prachtig historisch kaaspakhuis in Wommels. Het museum nodigt je uit om een nieuw perspectief op landbouw te ontdekken, waarbij je de methoden van vroeger vergelijkt met die van nu.

Museum It Tsiispakhûs
10

Jacobikerk Wommels

Op de terp van Wommels staat de Jacobikerk. De eenbeukige kerk uit de 13e eeuw werd rond 1508 hersteld na een brand. In de toren van drie geledingen uit 1862 hangt een klok (1494) van Geert van Wou en een klok uit 1611.

Jacobikerk Wommels
11

Skrok

Tussen Wommels en Easterein ligt het vogelgebied waar veel vogels rust en voedsel vinden. In het voorjaar zijn de bloemrijke graslanden een perfecte broedplek.

Skrok
12

De Martinikerk Easterein

De Martinikerk is een in de 14e eeuw gebouwde kerk, gelegen op een omgrachte ophoging. Er is in het midden van de 11e eeuw een tufstenen voorganger gebouwd. De kerkzaal is te huur. Men kan ook een rondleiding reserveren.

De Martinikerk Easterein
36
69
46
14
44
25
26
13

Monument De Hoanne

Een zuil waarop een haan in gevechtshouding staat als symbool van 'de drang naar vrijheid’ van het Nederlandse volk en zijn bereidheid om die vrijheid tot elke prijs te verdedigen.

Monument De Hoanne
43
42
Eindpunt: Prins hendrikkade
8601 CL Sneek

Beschrijving

Startpunt: Prins hendrikkade
8601 CL Sneek

Onze blik op het landschap wordt bepaald door wat we zien en door wat we weten. Stel je voor, je zou het landschap bekijken vanuit een heel ander perspectief, het perspectief van de Zee, Engels Raaigras of de Grutto. Stap op de fiets en laat je meenemen in het landschap van de Greidhoeke.

Praktische informatie
• De lengte van de route is +/- 40 km
• Duur: ca. 4 uur (inclusief bezoek aan de vogelkijkhut, excl. tussenstops voor een hapje of drankje)
• Start en richting: De route start midden in Sneek, op de Prins Hendrikkade, bij de Koninginnebrug.
• OV of parkeren: De route start dichtbij station Sneek. Daar is tevens de mogelijkheid een OV-fiets te huren. Ook kun je in de buurt parkeren.
• Horeca: Op de kaart staan verschillende horecagelegenheden onderweg aangegeven. Bij de vogelkijkhut is een picknicktafel.
• Adressen en openingstijden van horeca en andere handige punten langs de route kun je vinden op https://greidhoeke.com/kijkeensmetandereogen/

Maak met deze route een uitstap naar een aangrenzend gebied van het Nationaal Landschap: de Greidhoek. Deze route daagt je uit om dit uitgestrekte landschap te bekijken vanuit een heel ander perspectief. Onze blik op het landschap wordt bepaald door wat we zien en door wat we weten. Maar vanuit het perspectief van de Zee, het Engelse Raaigras of de Grutto kom je tot hele nieuwe inzichten. Neem in vogelkijkhut Skrins de tijd om een bijzonder boek wat daar ligt te bekijken en kijk om je heen met een vernieuwde blik.

Eindpunt: Prins hendrikkade
8601 CL Sneek
 • 42
 • 43
 • 68
 • 62
 • 89
 • 50
 • 57
 • 83
 • 91
 • 48
 • 86
 • 71
 • 36
 • 69
 • 46
 • 14
 • 44
 • 25
 • 26
 • 43
 • 42

Zoek & boek

Reisgezelschap

Schijf je in voor onze nieuwsbrief.

Ontvang tips, de evenementenkalender en aanbiedingen van VVV Waterland van Friesland.