Ga naar inhoud
MAP

Aquaduct Woudsend

Duik onder het water en de bootjes door

Rond 1400 over het land van A naar B gaan? Onmogelijk! Het water was toen de snelweg. Want het land in Waterland was veel te ‘zompig’ om je te verplaatsen, laat staan om spullen te vervoeren. Het leverde Waterland van Friesland een uitgekiend netwerk op van waterwegen, waar vandaag de dag iedereen nog van kan genieten.

Heeft waterverkeer voorrang?

Waterverkeer is voor Waterland van Friesland heel belangrijk. En soms ook gewoon de snelste weg. Ga maar eens van het dorp Woudsend naar Heeg. Over het water leg je deze route in slechts 3 kilometer af, maar over het fietspad is het 10 kilometer. Of probeer ‘s zomers maar eens ‘even snel’ het centrum van Sneek te doorkruisen. Wedden dat een open brug je stil zet? Zelfs het verkeer op de snelweg A6 tussen Joure en Lemmer wordt stilgezet als er een boot hoger dan 3,5 meter aan komt varen. Want dan gaat de Scharsterrijnbrug open. Waterverkeer heeft dan even voorrang. Of toch niet..?

Het Ie-Akwadukt

In de afgelopen twintig jaar zijn tijdens het Friese Merenproject vijf prachtige aquaducten gebouwd. Zo zitten auto’s en boten niet in elkaars vaarwater en kan elk soort verkeer ongehinderd stromen. Het geeft een prachtig, typerend beeld: bootjes en zeiltjes die over het land voorbij lijken te glijden. De mooiste is misschien wel te vinden bij Woudsend: het Ie-Akwadukt die het riviertje de Ie doorkruist.

Vaar de aquaductroute

De schaats geeft Friezen vleugels

Friezen verplaatsen zich al van oudsher over het water. Maar als het bevriest, dan vliegen de Friezen over het water. Al schaatsend worden makkelijk snelheden van 25 kilometer per uur bereikt. Terwijl je varend met een trekschuit hooguit 8 kilometer per uur haalde. Zo werd het in vroeger tijden opeens mogelijk om die tante die je normaal nooit zag in een middag te bezoeken. Of snel even een boodschapje te doen. Schaatsen geeft je vleugels en het is niet voor niets dat de Friezen elk jaar hopen op een Elfstedentocht, de tocht der tochten. Zou Koning Winter het nog voor ons in petto hebben? 

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang tips, de evenementenkalender en aanbiedingen van VVV Waterland van Friesland.