Ga naar inhoud
MAP

Schatzoeken in Sneek

Grootste Elfstedenstad én de hoofdstad van Waterland van Friesland. Sneek, ook wel waterstad genoemd is vooral bekend van de Sneekweek en de Waterpoort. Maar Sneek heeft veel meer schatten te ontdekken. Het is vooral ook een plaats van gemoedelijke gezelligheid: lekker eten en drinken, een terrasje pakken, leuke winkeltjes bekijken, flaneren langs het water. Kortom, Sneek is meer.

1/ De Waterpoort

Met z’n achtkantige torens en brug, hét symbool van Sneek. Wist je dat de klok altijd 5 minuten voor loopt? Dit stamt uit de tijd dat de Waterpoort nog behoorde tot de stadswal rond de stad. Dan hadden de mensen voldoende tijd om de stad tijdig te verlaten, of in te komen. Want ’s nachts ging de boel op slot. 

Bezoek de Waterpoort

2/ De Fontein van Fortuna – Stephan Balkenhol

Vlakbij de Waterpoort staat de fontein van kunstenaar Stephan Balkenhol die behoort tot het kunstproject ‘11fountains’. De man draagt de ‘hoorn des overvloeds’ en probeert zich staande te houden op een draaiende gouden bal. Het symboliseert de afwisselende periodes van voor- en tegenspoed van Sneek. 

Lees meer over de fontein

3/ De bakermat van kledingconcern C&A

Heel de wereld kent C&A. Bij dit kledingconcern werken wereldwijd maar liefst zo’n 40.000 mensen. En dan te bedenken dat de eerste C&A winkel in 1841 in Sneek door twee mannen is opgericht: Clemens en August Brenninkmeijer. Het standbeeld ‘Lapkepoep en Friese boerin’ herinnert hieraan…

Lees meer

4/ Martinikerk

Op een terp in het centrum van Sneek staat de Grote of Martinikerk. Bijna 1.000 jaar oud en met een bewogen geschiedenis van ineenstorting, versobering en wederopbouw. Zou het komen doordat de Friese vrijheidsstrijder ‘Grutte Pier’ hier begraven ligt?

Bezoek de Martinikerk

6/ Fries Scheepvaart Museum

Wist je dat vroeger in Friesland vrijwel alle vracht over water vervoerd werd? En dat ook het openbaar vervoer grotendeels over het water ging? En waarom heet Sneek eigenlijk Waterstad..? Zie, lees en hoor er alles over in het Fries Scheepvaart Museum. Bezoek ook de expositie over schaatsen in Friesland en de Elfstedentocht.

Bezoek het Fries Scheepvaart Museum

7/ Cultuur Kwartier Sneek

Liefhebbers van cultuur, muziek en kunst kunnen in Sneek hun hart ophalen. Op loopafstand van elkaar in het centrum vind je namelijk een theater, poppodium en kunstencentrum. Samen vormen ze Cultuur Kwartier Sneek. Bekijk eens in het intieme Theater Sneek, een echte blikvanger met haar 23 meter hoge toren, een bekende of minder bekende voorstelling. Of ga een avond uit in het Bolwerk waar eerder grootheden als The Offspring, De Dijk en Douwe Bob op dit poppodium stonden. In Kunstencentrum Atrium worden muzieklessen en culturele cursussen en activiteiten aangeboden.

Bezoek Theater Sneek

Bezoek het Bolwerk

Bezoek Kunstencentrum Atrium

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang tips, de evenementenkalender en aanbiedingen van VVV Waterland van Friesland.