Ga naar inhoud
MAP

Ode aan de Washand

Overal waar je kijkt in Friesland is water. En toch lijkt het waterprobleem steeds groter te worden. Te nat, te droog, soms verzilt of vervuild. Kortom, het is tijd voor liefde voor water: #Douchelief!

Douche minder en korter

Gebruik een washand of douche maximaal 5 minuten

ode aan de washand

Douchen is natuurlijk heerlijk. Maar besef wel: met elke douchebeurt douche je met zuiver drinkwater! Door wat vaker je te wassen met een washandje bij de wasbak en door korter te douchen bespaar je liters water. Want wist je dat een gemiddelde douchebeurt van 7,5 minuut zo’n 65 liter water kost?

Sla eens een douchebeurt over

We dagen jou daarom uit om minder vaak en minder lang te douchen. En hierbij geven we graag samen met jou een 'Ode aan de Washand'. Omdat we wat betreft waterbesparing kunnen leren van onze ‘pakes en beppes’ (opa's en oma's) die niet elke dag douchten en zich schoonhielden met een washandje en 1 dag in de week met de teil. Geef ook een Ode aan de Washand en sla eens vaker een douchebeurt over te slaan. En wees #douchelief door korter te douchen.

150 Olympische zwembaden besparen?

Wanneer jij en alle toeristen in Friesland in juni, juli en augustus 2x per week niet zouden douchen én de andere dagen niet langer dan 5 minuten, dan besparen we samen 378 miljoen liter water! Dat zijn meer dan 150 Olympische zwembaden vol!

#DOUCHELIEF

katoenen washand

Een katoenen washand is een duurzame manier om jezelf te wassen. Soms gebruiken mensen ook een badspons, alleen is het nadeel dat deze van plastic is gemaakt. Washandjes zijn daarom een betere en duurzamere keuze. Vergeet niet om de kraan tijdens je wasbeurt dicht te draaien.

muziek helpt

Zet je favoriete muziekje op en probeer eens binnen dat liedje te douchen. Dan douche niet langer dan 5 minuten. Dit is simpel en bespaart veel water. En je favoriete muziek hard meezingen? Zingen onder de douche is ook nog eens goed voor je! Zingen verlaagt stress én is goed voor je humeur. Als dat je mede vakantiegangers niet overtuigd!

douchedeuntje-playlist

douchedeuntje-playlist

DJ Giel Beelen ging op zoek naar het ultieme douchedeuntje en dat leverde deze Douchedeuntje-playlist op. Kies je liever zelf je muziek? Benut de speeltijd van je muziek om niet langer dan 4 minuten te douchen.

wat weet jij van water?

Laat via deze enquête weten of je meedoet en ook #douchelief bent! En test je kennis over water. Want weet jij hoeveel liter water er in een gemiddeld tuinzwembad gaat? Of hoeveel liter water de gemiddelde Nederlander gebruikt?

Ga naar de enquête

Ode aan de Washand / douchelief is een initiatief van VVV Waterland van Friesland. De actie wordt ondersteund door Visit Friesland, de Toerisme Alliantie Friesland (TAF), Vereniging Circulair Friesland, de Provincie Friesland en Centre of Expertise Water Technology (CEW). 

Deze actie is een vervolg op de door Vonkentonactiegroep #Douchelief bedachte actie in 2020. Ode aan de Washand en #douchelief is ontwikkeld naar het idee van kunstenares Marjan Beuker, Wetterskip Fryslân, Greta Oost, Circulair Friesland, Ons Water en de Water Alliance.

Ontdek de regio Zuidwest Friesland

Zoek & boek

Reisgezelschap

Schijf je in voor onze nieuwsbrief.

Ontvang tips, de evenementenkalender en aanbiedingen van VVV Waterland van Friesland.