locaties
1 t/m 24 van 2066 resultaten
-
Fietsverhuur bij Smederij Hoekstra
Fietsverhuur bij Smederij Hoekstra Oudega SWF -
Herberg de Gekroonde Leeuw
Herberg de Gekroonde Leeuw Arum -
Tornado Sailing Makkum
Tornado Sailing Makkum Makkum -
Primera Bolsward
Primera Bolsward BOLSWARD -
Watervillapark Idskenhuizen - Nije Dei
Watervillapark Idskenhuizen - Nije Dei Idskenhuizen -
Lekker Makkelijk Hamstra
Lekker Makkelijk Hamstra Oudemirdum -
Spoorhaven van Stavoren
Spoorhaven van Stavoren Stavoren -
Monument Richard Jung
Monument Richard Jung
Richard Jung werd geboren op 27 februari 1911 te Reichenberg in Tjechië. Hij was rangeerder bij de Tsjechische Spoorwegen. In 1942 kreeg hij een oproep om dienst te nemen in het Duitse leger, hetgeen Jung als felle tegenstander van het nationaal-socialisme weigerde. Hij pleegde sabotage en werd gearresteerd.
Jung zat opgesloten in diverse concentratiekampen en gevangenissen, waaruit hij ontslagen werd of wist te ontsnappen, onder andere te Wenizza, Dnjepropetrowsk, Dubno, Ratipol en Brual-Rhede Lager III. Hij vluchtte en kwam bij Nieuweschans Nederland binnen. Na veel omzwervingen dook hij onder in het Schar, bij de familie Johannes Kuiper. Hier verbleef hij negen weken en ontmoette hij Broer Akkerman uit Sintjohannesga.
Met Akkerman is hij weggegaan toen zijn gastheer in Drenthe werd gearresteerd. Op 8 april 1945 werd de groep Haskerland van de Nederlandse Binnenlandse Strijdkrachten gemobiliseerd. Jung ontpopte zich als een moedig verzetsman, die steeds vrijwillig het zwaarste en gevaarlijkste werk wilde doen.
Op zondag 15 april 1945 bood hij zich aan voor een verkenningstocht ten dienste van het Canadese leger, dat in de richting van de brug in Scharsterbrug oprukte. Jung ging op de fiets vooruit, maar toen dat te gevaarlijk werd, besloot hij te voet verder te gaan. Zo nu en dan zocht hij dekking in de zogenaamde eenmansgaten in de berm van de weg. In een gat dat voor de helft was dichtgegooid, heeft Jung geen dekking genoeg kunnen vinden, met als gevolg dat hij door de bezetter werd doodgeschoten.
Akkerman heeft onder vijandelijk vuur met de hulp van twee Canadese soldaten het stoffelijk overschot van Jung weggehaald. Op 18 april 1945 werd hij begraven op de N.H. begraafplaats te Sintjohannesga. Jung is herbegraven op Nationaal Ereveld Loenen. In Rotsterhaule is een weg naar Richard Jung vernoemd.
Onthulling
Het monument is onthuld op 15 april 1946. Het gedenkteken is een geschenk van de bevolking van Sintjohannesga en omstreken.
-
E-bike oplaadpunt - Veerboot Stavoren - Enkhuizen
E-bike oplaadpunt - Veerboot Stavoren - Enkhuizen Stavoren -
Watervillapark Idskenhuizen - Lytse Lies
Watervillapark Idskenhuizen - Lytse Lies Idskenhuizen -
Bike Totaal Rodenburg Lemmerweg
Bike Totaal Rodenburg Lemmerweg Sneek -
It Kweade Wiif Fan Hylpen
It Kweade Wiif Fan Hylpen Hindeloopen -
Eetcafé De Utherne
Eetcafé De Utherne IJlst -
Under de Wol - Boerderij appartement Trije
Under de Wol - Boerderij appartement Trije Oudega (gemeente Súdwest-Fryslân) -
Luxe vakantiewoning aan het water met sloep
Luxe vakantiewoning aan het water met sloep Stavoren -
Oorlogsmonument Makkum
Oorlogsmonument Makkum
16 april was het grootste deel van Friesland bevrijd. Maar enkele belangrijke doelen van de Canadezen waren nog niet bereikt. Zij wilden zo snel mogelijk de Friese havens en de Kop van de Afsluitdijk op de Duitsers veroveren. Daarvoor moest nog wel hard worden gevochten. Zowel de havens als de Afsluitdijk werden door Duitse militairen gebruikt om te ontkomen naar Noord-Holland.
Net als elders in Friesland werden de Canadezen geholpen door verzetslieden van de Nederlandse Binnenlandse Strijdkrachten (N.B.S.). Bij Makkum vielen onder hen meerdere slachtoffers. Op 16 april kwamen Schelte Bruinsma en Simon Sipma om het leven doordat zij onder vuur werden genomen vanuit een boerderij waarin Duitse militairen verschanst zaten. De volgende dag probeerde een andere groep een brug onder Makkum te bezetten. De Duitsers kregen hen echter in de gaten en in het daaropvolgende vuurgevecht sneuvelden Rinnert Anema, Roelof van der Meer en Hendrik Postma. Makkum werd op 18 april bevrijd, en was daarmee een van de laatst bevrijde dorpen in Friesland.
Het monument aan de Buren in Makkum werd in 1952 onthuld ter herinnering aan de leden van de Binnenlandse Strijdkrachten die bij de bevrijdingsgevechten rond het dorp om het leven kwamen.
-
Expert Bijlhout
Expert Bijlhout Lemmer -
Marina Resort Hart van Friesland
Marina Resort Hart van Friesland Uitwellingerga -
Hubertuskerk Lollum
Hubertuskerk Lollum Lollum -
E-bike oplaadpunt in Piaam
E-bike oplaadpunt in Piaam Piaam -
Bootverhuur Friesland | Genieten op het water
Bootverhuur Friesland | Genieten op het water Heeg -
Appartement De Pastorie
Appartement De Pastorie Molkwerum -
De Hylper Huismus
De Hylper Huismus Hindeloopen -
Jetze Veldstraweg en monument
Jetze Veldstraweg en monument Ouwsterhaule