Klokkenstoel Rottum
Rottum
Rottum heeft een betonnen klokkenstoel met zadeldak. Het dorp heeft een tijdlang een eigen kerk gehad maar in 1791 werd deze kerk afgebroken nadat deze er jaren vervallen bij stond.
Rottum heeft een betonnen klokkenstoel met zadeldak. Het dorp heeft een tijdlang een eigen kerk gehad maar in 1791 werd deze kerk afgebroken nadat deze er jaren vervallen bij stond. Op de begraafplaats bevindt zich wel een klokkenstoel. De oorspronkelijk klokkenstoel werd in de jaren van de twintigste eeuw vervangen door een betonnen versie. De luidklok is waarschijnlijk door Johan van Bomen gegoten en dateert uit 1443.
- Afstand tot jouw locatie:
Vergelijkbare plaatsen
Bekijk alles-
Klokkenstoel Snikzwaag
Klokkenstoel SnikzwaagOp de begraafplaats van Snikzwaag staat een houten klokkenstoel met helmdak en een klok van L. Haverkamp uit 1787. De kerk van het dorp werd in de 19e eeuw afgebroken. De eerste vermelding van de klokkenstoel is van 1896.
Snikzwaag -
Klokkenstoel Mirns
Klokkenstoel MirnsOp de begraafplaats in Mirns staat een klokkenstoel met schilddak. In 1943 ging de oude klokkenstoel verloren door een neerstortende Amerikaanse bommenwerper. De vliegtuigbemanning kwam hierbij om het leven. In 1953 werd een nieuwe klokkenstoel gebouwd.
Mirns -
Johannes de Doperkerk Parrega
Johannes de Doperkerk ParregaAls een lang bebouwingslint strekt het dorp Parrega zich uit langs de Workumer Trekvaart. Op een terpachtige plek, halverwege dit lint, ligt de Johannes de Doperkerk, omringd door een kerkhof.
Parrega -
Sint Joriskerk Dedgum
Sint Joriskerk DedgumDe oude kerk in het kleine terpdorp Dedgum werd in 1889 gesloopt en nog datzelfde jaar zag de nieuwe het licht, een eenvoudige kerk met een ranke toren. Voor een uitzicht dat reikt tot aan het IJsselmeer mag je de toren beklimmen.
Dedgum -
Het Blokhuis
Het BlokhuisNa 1525, maakte Friesland deel uit van het rijk van keizer Karel V. Om de Friezen in bedwang te houden liet Karel V een groot blokhuis bij de Staverse haven bouwen. Dit heeft er tot circa 1580 gestaan.
Stavoren -
11fountains Stavoren
11fountains StavorenDe zee geeft, de zee neemt. Stavoren, ooit een rijke Hanzestad, kan erover meepraten. Overstromingen, zeehandelsoorlogen, een haven die verzandde: meermalen verviel de stad tot armoede.
Stavoren -
Tsjerke oan it Dok - Lemster toer
Tsjerke oan it Dok - Lemster toerVolgens de jaartal-ankers in de toren is de de kerk in 1716 gebouwd. De toren is half ingebouwd. De Lemsters spreken ook vaak van de Lemster toer, en dan bedoelen ze de toren van deze kerk. Kunnen ze vanuit de verte deze toren zien, dan zijn ze weer thuis
Lemmer -
Mauritiuskerk IJlst
Mauritiuskerk IJlstDe huidige Mauritiuskerk uit 1830 in IJlst is gebouwd naar ontwerp van J. Ankringa met een preekstoel ui 1672 met fraai houtsnijwerk en doophek afkomstig ui de oude kerk.
IJlst -
Luchtwachttoren Oudemirdum
Luchtwachttoren OudemirdumBij Oudemirdum aan het Huningspaed bij het Jolderenbos staat deze luchtwachttoren die herinnert aan de Koude Oorlog periode. Deze luchtwachttorens waren overal in Nederland geïnstalleerd om vijandelijke vliegtuigen op te merken.
Oudemirdum -
Spoorhaven van Stavoren
Spoorhaven van StavorenToen de Afsluitdijk nog niet was aangelegd, was de veerpont tussen Enkhuizen in Noord-Holland en Stavoren een populaire en belangrijke verbinding. Je kwam aan met de trein in Stavoren, stapte op de pont en kon in Enkhuizen weer verder reizen met de trein.
Stavoren