Ga naar inhoud
MAP

Heamiel Festival Bolsward

Kom genieten van het Heamiel Festival op 26, 27, 28, en 29 juni 2024

Het Heamiel Festival in Bolsward is een bruisend evenement dat jaarlijks plaatsvindt en de stad in zijn greep houdt. Met kleurrijke optochten, muziek, dans en amusement viert het festival de lokale tradities en cultuur van Bolsward. Het is een unieke gelegenheid om te genieten van de levendige sfeer, feestelijke optochten en diverse entertainment. Mis dit bijzondere festival niet en ontdek de vreugde en het plezier van het Heamiel Festival in Bolsward.

Terug naar de jaren vijftig

De Heamiel dagen in Bolsward hebben een rijke historie die teruggaat naar de jaren vijftig. In vroegere tijden, nadat het laatste hooi eind juni door boeren en hun knechten was binnengehaald, vierden zij dit met een gezamenlijke maaltijd. Deze maaltijd stond bekend als de 'hooimaaltijd' of in het Fries 'heamiel'. Het was een traditionele maaltijd met rijst, rozijnen, boerenjongens en brandewijn. In de binnenstad van Bolsward zaten de inwoners en omwonenden aan lange tafels en genoten ze samen van dit smakelijke gerecht. Het heamiel was een feest dat de plattelandsmensen en stedelingen, jong en oud, met elkaar verbond. De belangstelling voor het heamiel was groot; men moest elkaar aflossen en wachten tot de ander uitgegeten was.

Sinds 1950 wordt er officieel gesproken van de Heamiel Dagen in de kranten. In 1952 werd het heamiel voor het eerst gevierd met een "heakeninginne" (hooikoningin). Ze werd op een kar met hooi gezeten en vergezeld door een stoet dames de stad Bolsward binnengereden. Op het bordes van het stadhuis verwelkomde de burgemeester haar hartelijk. Het heamiel was officieel geopend en de festiviteiten konden beginnen. Tot op de dag van vandaag wordt het heamiel op dezelfde manier gevierd.

Heamiel programma

Het programma van het Heamiel Festival is divers en biedt voor elk wat wils. Een van de hoogtepunten is de grote optocht die door de straten van Bolsward trekt. Kleurrijk versierde praalwagens, muziekkorpsen en groepen uit de hele regio nemen deel aan deze indrukwekkende parade. De optocht weerspiegelt de geschiedenis en tradities van de regio en trekt jaarlijks duizenden toeschouwers.

Naast de bekende optocht organiseert het Heamiel Festival nog verschillende andere festiviteiten. Zo zijn er muziekoptredens op verschillende podia, variërend van lokale talenten tot bekende (inter)nationale artiesten. Er zijn ook theatervoorstellingen, dansuitvoeringen en kunsttentoonstellingen die de creativiteit en artistieke diversiteit van de regio laten zien. Voor de sportliefhebbers worden er verschillende sportieve activiteiten georganiseerd, zoals een hardloopwedstrijd en een kaatscompetitie, een traditionele Friese balsport. Bezoekers kunnen deelnemen aan deze activiteiten of gewoon genieten van het spektakel en de spanning vanaf de zijlijn. Daarnaast is er op het festivalterrein een kermis met attracties en spelletjes voor jong en oud. Lokale ambachtelijke markten bieden de mogelijkheid om unieke producten en lekkernijen uit de regio te proeven en te kopen.

Bezoek het vierdaagse festival

Het Heamiel Festival is meer dan alleen een week van plezier en entertainment. Het heeft een diepe culturele betekenis en verbindt de gemeenschap van Bolsward met zijn rijke geschiedenis en tradities. Het is een gelegenheid om samen te komen, te vieren en te genieten van alles wat deze prachtige stad te bieden heeft. Het programma van het Heamiel Festival biedt een diverse mix van culturele, muzikale, sportieve en culinaire evenementen. Het is een festijn dat mensen van alle leeftijden en interesses aanspreekt en een unieke kans biedt om de sfeer en tradities van Bolsward en Friesland te ervaren.

Meer over het Heamiel Festival

Zoek en boek een overnachting tijdens het Heamiel Festival

Reisgezelschap

Ontdek tips voor een bezoek aan Bolsward

Zoek & boek

Reisgezelschap

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang tips, de evenementenkalender en aanbiedingen van VVV Waterland van Friesland.