Ga naar inhoud
MAP

Wandelen door het onverwachte Friese landschap

10 uur (46,0 km)

Na een bezoek aan het Unesco Werelderfgoed Ir. D.F. Woudagemaal wandel je zo het weidse Friese landschap in naar Sloten, het kleinste stadje van de Friese Elfsteden. Je vervolgt de route op weg naar Gaasterland. Hier geen weidse vlaktes, maar een glooiend landschap met bossen en hier en daar een houtwal. Het door landijs opgestuwde keileem vormde in de voorlaatste ijstijd dit heuvelachtige gebied. Met de omliggende bossen en de glooiende weilanden leent dit afwisselende landschap zich prima voor een flinke wandeltocht met misschien wel een sfeervolle overnachting in deze mooie streek.

Deze route wandelt langs het Wandelknoopunten netwerk te vinden op www.marrekrite.frl/kaart.  Bij de uitgebreide beschrijving vind je leuke informatie voor onderweg.

Knooppunten: vanaf P linksaf – 85 –70 – 99 – 80 – 81 – 18– 19 – 33  - 35 – 25 – 24 - 28 – 22 – 14 -19 – 21 – 8 – 9 – 49 – 60 – 64 – 65 – 69 – 95 – 83 – 82 – 97  -  96 – 90 – 91 – 31 – 30 – 31 – 71 – 80 – 60 – 71 – 70 – 85 richting 30, terug naar parkeerterrein Woudagemaal.

Kijk voor alle leuke tussenstops onderweg op de kaart

Dit ga je zien

Startpunt: Parkeerterrein Gemaalweg
Gemaalweg
8531 PS Lemmer

UNESCO Werelderfgoed Woudagemaal

Gemaalweg 1 a
8531 PS Lemmer
UNESCO Werelderfgoed Woudagemaal

Fietspont Oerset - Lemmer/Spannenburg

Fietspont Brekkenpolder
Riensleat
8522 MJ Tjerkgaast
Fietspont Oerset - Lemmer/Spannenburg

Korenmolen De Kaai

Bolwerk Zuidzijde
8556 XS Sloten FR
Korenmolen De Kaai

Museum Sloten

Heerenwal 48
8556 XW Sloten FR
Museum Sloten

Restaurant "De Zeven Wouden"

Restaurant "De Zeven Wouden"
Voorstreek 120
8556 XV Sloten FR
Restaurant "De Zeven Wouden"

Camping 't Hop

Meerenstein 1
8563 AV Wijckel
Camping 't Hop

It Buterhus

Van Swinderenstraat 8
8561AP Balk
It Buterhus

Hotel Café Restaurant Teernstra

v=Van Swinderenstraat 69
8561AS Balk
Hotel Café Restaurant Teernstra

Landhuis Kippenburg

Kippenburg
Kippenburg 5
8567 HA Oudemirdum
Landhuis Kippenburg

Hotel Restaurant Boschlust

De Brink 3
8567JD Oudemirdum
Hotel Restaurant Boschlust

Oudemirdumer Klif

De Dollen
8567 HP Oudemirdum
Oudemirdumer Klif

Bezoekerscentrum Mar en Klif

De Brink 4
8567 JD Oudemirdum
Bezoekerscentrum Mar en Klif

Groepsaccommodatie en vakantiewoningen De Bekedamster

Hoitebuorren 12
8566 JE Nijemirdum
Groepsaccommodatie en vakantiewoningen De Bekedamster

Minicamping de Groninger

Heaburgen 42
8566 HJ Nijemirdum
Minicamping de Groninger

UNESCO Werelderfgoed Woudagemaal

Gemaalweg 1 a
8531 PS Lemmer
UNESCO Werelderfgoed Woudagemaal
Eindpunt: Parkeerterrein Gemaalweg
Gemaalweg
8531 PS Lemmer

Beschrijving

Startpunt: Parkeerterrein Gemaalweg
Gemaalweg
8531 PS Lemmer

 Volg vanaf wandelknooppunt 85 richting knooppunt 70 - 99 - 80

Knooppunt 99 - 80

Het Prinses Margrietkanaal is aangelegd in de jaren dertig van de twintigste eeuw en is onderdeel van de hoofdvaarweg Lemmer - Delfzijl. De Prinses Margrietsluis werd in 1952 in gebruik genomen en is geschikt voor de beroeps- en recreatievaart van en naar het IJsselmeer.

Volg de Wandelknoopunten route richting Sloten knooppunt 81 - 18 -  19

Knooppunt 19

Sloten is het kleinste stadje van de Friese Elfsteden. Het is een vestingstadje met bastions, poorten, monumentale koopmanshuizen en Korenmolen De Kaai. Sloten wordt ook wel de Sipelstêd genoemd vanwege de unieke vorm. Sipel is de Friese naam voor ui.

Volg de Wandelknooppunten route 19 - 33 - 30  terwijl je in de verte het Slotermeer ziet. Dit is één van de grootste Friese meren en vormt de schakel tussen het merengebied en Gaasterland.

Knooppunt 30

In de kerk van het dorp Wijckel staat het praalgraf van militair en vestingbouwkundige Menno van Coehoorn. Achter de kerk ligt het naar hem genoemde Coehoornbos. Hier stond vroeger zijn buitenverblijf slot Meerestein. Dit is afgebroken sinds 1811.

Volg Wandelknooppunt 30 - 33 - 35 - 25

Bargebek is een buurtschap nabij Wijckel ontstaan bij buitenplaats Jagtlust. Het gebied rondom had de vorm van een varkenssnuit, vandaar de naam Bargebek.

Volg Wandelknooppunt 25 - 24 - 28 - 22 - 14 richting Balk

Knooppunt 14

Balk is vooral bekend van de Elfstedentocht omdat de schaatsers over het voormalig riviertje de Luts dwars door het centrum van Balk schaatsen.  's Zomers is het een gezellig watersportdorp met bootjes, winkeltjes en terrasjes. Het historische centrum is een beschermd dorpsgezicht.

Volg wandelknooppunt 14 - 19 - 21 - 8 - 9 - 49 - 60 - 64

Rijksmonument Landgoed Kippenburg is gebouwd rond 1830 door Jonkheer Oncko van Swinderen. Tevens stichtte hij een hoenderhof waarnaar deze naam verwijst. Vanaf circa 1854 tot 1985 was het één van de bekendste uitspanningen (logement/herberg) van Fiesland. Tegenwoordig is het in zijn geheel te huur voor groepen.

 De gekanaliseerde waterloop De Luts loopt langs Landgoed Kippenburg. De Luts deed in het verleden dienst als aan- en afvoerroute voor de bosbouw op het landgoed.

Het glooiende landschap van Gaasterland is ontstaan in de voorlaatste ijstijd. Het is een prachtig gevarieerd gebied met bossen, weilanden, water, polders, kliffen en kust. Eeuwen geleden was dit gebied al in trek bij de adel. Het is een gebied waar toeristen en bewoners uit de regio Friesland graag komen.

Volg wandelknooppunt 64 - 65 -69 - 95 - 83 - 82 - 97 - 96 - 90

Knooppunt 90

Het dorp Oudemirdum grenst aan het bos en ligt vlakbij het Oudemirdumer klif aan het IJsselmeer. Je vindt er gezellige terrasjes, wat winkeltjes en een bezoekerscentrum Nationaal Landschap Zuidwest Fryslân www.marenklif.nl. De expositie in het bezoekerscentrum is aantrekkelijk voor zowel (kleine) kinderen als volwassenen. Daarnaast vind je volop inspiratie in het VVV kantoor om er op uit te trekken.

Volg wandelknooppunt 90 - 91 -31-30

Er zijn 3 kliffen in Gaasterland die een restant zijn van een gletsjertong uit de voorlaatste ijstijd. De hoge klifranden zijn onttstaan door afslag in de tijd van de Zuiderzee. Het Rode Klif, het Mirnserklif en het Oudemirdumerklif.

Knooppunt 30 Het Oudemirdumer Klif

Het Oudemirdumer klif ligt ten zuiden van Oudemirdum. In het gebied komen ht grasklokje, klein vogelpootje, zandblauwtje, kamgras en aardbeiklaver voor en er broeden overzwaluwen. Het gebied wordt beheerd door Natuurmonumenten.

Volg wandelknooppunt 30 - 31 -71 - 80 -60

Knooppunt 60 De Sondeler Leijen

Natuurgebied Sondeler Leijen bestaat uit een meertje, wiland, struweel, rietvelden en een bosperceeltje. Het eeuwenoude meertje dateert waarschijnlijk uit de 14e eeuw en is ontstaan door een dijkdoorbraak van de toenmalige Zuiderzee. Sinds 1995 heeft Staatsbosbeheer aan de zuidkant een vogelkijkhut geplaatst.

Tussen knooppunt 60 en 71

Het oudste gedeelte van de Joodse begraafplaats Tacozijl werd omstreeks 1802 ten behoeve van de Joodse gemeenschap in Lemmer aangekocht. In 1876 kwam er een aansluitend hoger gelegen perceel bij.

Volg wandelknooppunt 60 - 71 - 70 - 85 - richting 30

Lemmer is een geliefd watersportdorp. Het vaarwater door Lemmer is een drukke verbinding tussen de Friese meren en het IJsselmeer. Er zijn gezellige terrasjes, horecagelegenheden en winkels.

Eindpunt: Parkeerterrein Gemaalweg
Gemaalweg
8531 PS Lemmer

Kenmerken

  • Toelichting startpunt: Deze route is gemaakt op het Wandelknooppunten netwerk. Dit is digitaal beschikbaar op www.marrekrite.frl/kaart. De route is zo gemaakt dat bij de uitgebreide beschrijving de routenummers opeenvolgend geplaatst zijn. Je wandelt van knooppunt naar het volgend aangegeven knooppunt.
  • Gemarkeerd: Ja
  • Route typering: Natuurroute, Recreatief
  • Route obstakels: Heuvelachtig, Vlak
  • Route kenmerken: Van A naar A
  • Toelichting markering: Deze route wordt je aangeboden door het UNESCO Werelderfgoed Ir. D.F. Woudagemaal. Het wandelen van deze route geschiedt op eigen risico. Ondanks dat de route met uiterste zorgvuldigheid is samengesteld, is het mogelijk dat zich incidenteel onvolkomenheden voordoen. Route en informatie zijn aan wijzigingen onderhevig. De aanbieder van deze route is hiervoor niet aansprakelijk. Op www.marrekrite.frl/kaart staat het wandelnetwerk van Friesland
  • Toelichting seizoen: Controleer vaarperiode en vaartijden van het pontje “Brekkenpolder”, tussen de knooppunten 70 en 99.
    Overnachtingsmogelijkheden zijn er in Sloten, Wijckel, Balk en Oudemirdum.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang tips, de evenementenkalender en aanbiedingen van VVV Waterland van Friesland.