Kanongebulder Sloten
Sloten
In het hoogseizoen schiet de stadsschutterij iedere vrijdagavond het kanon van Sloten af op het molenerf van korenmolen De Kaai. Stadsomroeper Pieter Haringsma geeft hierbij uitleg.
Neem alvast een kijkje
Sloten is een échte vestingstad met nog steeds een actieve stadsomroeper, genaamd Pieter Haringsma.
In het hoogseizoen roept Pieter iedere vrijdag avond de stad bijeen voor het traditionele kanonschieten op het molenerf van Korenmolen de Kaai. Vol enthousiasme vertelt hij hoe het allemaal werkt. Dit kanongebulder wordt in volledige klederdracht gedaan wordt door de stadschutterij. Kom het met je eigen ogen bekijken!
- Afstand tot jouw locatie:
Hier vind je Kanongebulder Sloten
Molen de KaaiBolwerk Zuidzijde 81
8556 XS Sloten Plan je route
vanaf jouw locatie
Vergelijkbare plaatsen
Bekijk alles-
Russisch Orthodox Klooster
Russisch Orthodox KloosterIn Hemelum bevindt zich het Russisch Orthodox klooster van de Heilige Nicolaas, bisschop van Myra en Wonderdoener.
Hemelum -
Sint Joriskerk Dedgum
Sint Joriskerk DedgumDe oude kerk in het kleine terpdorp Dedgum werd in 1889 gesloopt en nog datzelfde jaar zag de nieuwe het licht, een eenvoudige kerk met een ranke toren. Voor een uitzicht dat reikt tot aan het IJsselmeer mag je de toren beklimmen.
Dedgum -
Huis Messingklopper
Huis MessingklopperDe Messingklopper is vermoedelijk gebouwd in 1669. In de gevel prijkt een schitterend familiewapen met dat jaartal, maar het pand kan van eerdere datum zijn.
IJlst -
Klokkenstoel Rotstergaast
Klokkenstoel RotstergaastHouten klokkenstoel met helmdak in Rotstergaast uit 1722.
Rotstergaast -
Grote Kerk Allingawier
Grote Kerk AllingawierOp de terp in de dorpskern van Allingawier stond al voor het jaar 1000 een kapel en later een tufstenen kerk. In 1634 verrees er een bakstenen zaalkerk met zadeldaktoren. Rond 1785 is hij tot het huidige formaat ingekort en voorzien van een nieuw koor.
Allingawier -
Oude Stadhuis IJlst
Oude Stadhuis IJlstGalamagracht nr. 49 steekt met haar leistenen dak hoog boven de andere bebouwing uit. Dit is het voormalige stadhuis van IJlst.
IJlst -
Kerk Langweer
Kerk LangweerDe eerste kerk in Langweer is gebouwd in het begin van de 13e eeuw, deze werd in 1517 door brand verwoest. Daarna hebben er nog diverse kerkgebouwen op de plek gestaan, voordat de huidige kerk met toren in 1777 hier werd gebouwd.
Langweer -
Tsjerke Terherne
Tsjerke TerherneDeze zaalkerk uit 1874 heeft een half ingebouwde toren van drie geledingen met ingesnoerde spits. Het gebouw heeft geen kerkfunctie meer. Het kerkje wordt gebruikt voor speciale gelegenheden zoals trouwerijen en concerten.
Terherne -
Klokkenstoel Goïngarijp
Klokkenstoel GoïngarijpBij de kerk van Goïngarijp uit 1770 staat ook een klokkenstoel in diezelfde tijd gebouwd of vernieuwd met een klok van G. van Wou uit 1527 met een diameter van 126 cm. De kerk heeft onder andere zes gebrandschilderde glazen door Ype Staak.
Goïngarijp -
Het Blokhuis
Het BlokhuisNa 1525, maakte Friesland deel uit van het rijk van keizer Karel V. Om de Friezen in bedwang te houden liet Karel V een groot blokhuis bij de Staverse haven bouwen. Dit heeft er tot circa 1580 gestaan.
Stavoren