Ga naar inhoud
MAP

Bevrijdingsmonument (Canadees) Perth Sneek

Sneek

Zes militairen van The Queens Own Rifles of Canada sneuvelden bij de bevrijdingsgevechten ten westen van Sneek. Voor hen is een gedenksteen aangebracht in een van de muren van de Martinikerk.

In tegenstelling tot de Britse en Amerikaanse troepen, blijven de Canadezen nog lange tijd in Nederland – de laatsten repatriëren pas in februari 1946. Het Canadese Perth regiment zou nog tot het eind van de zomer van 1945 gelegerd zijn in Sneek.

Het Perth Regiment was zelf niet actief betrokken bij de bevrijding van Sneek. De Canadese regimenten The Queens Own Rifles of Canada en het Frans-Canadese regiment De la Chaudière bevrijden Sneek op 15 april 1945. Zes militairen van The Queens Own Rifles of Canada sneuvelden bij de bevrijdingsgevechten ten westen van de stad. Voor hen is een gedenksteen aangebracht in een van de muren van de Martinikerk.

Het Perth Regiment arriveerde pas op 1 juni 1945 in Sneek. Met grote hartelijkheid boden de inwoners van Sneek de militairen onderdak aan. Allerlei activiteiten werden georganiseerd om de maandenlange wachttijd voor de militairen zo aangenaam mogelijk maken, zoals zeilwedstrijden op het Sneekermeer, voetbal-, touwtrek- en schietwedstrijden, maar ook dansavonden. Op gezette tijden werden voor de Canadezen speciale kerkdiensten gehouden. Het verblijf van het Perth Regiment in Sneek duurde tot eind november 1945. De laatste militairen vertrokken in de nacht van 27 op 28 november. 

Tussen de inwoners van Sneek en de Canadezen bleven na de oorlog talloze contacten bestaan. Families aan weerszijden van de oceaan zetten een briefwisseling op, belden regelmatig met elkaar en gingen soms bij elkaar op bezoek. Ter herinnering aan de Canadese militairen is een rotonde in de wijk de Zwette in Sneek omgedoopt als Het Regiment Perthplein. De rotonde is voorzien van een Canadese "Maple leaf" in roodgekleurde begroeiing. Een van de straten die van en naar de rotonde leidt heet de Kanadezenstrjitte.

Afstand tot jouw locatie:

Hier vind je Bevrijdingsmonument (Canadees) Perth Sneek

Regiment Perth Plein
8603 EJ Sneek
Plan je route

vanaf jouw locatie

Toon resultaten

Zoek & boek

Reisgezelschap

Schijf je in voor onze nieuwsbrief.

Ontvang tips, de evenementenkalender en aanbiedingen van VVV Waterland van Friesland.