Ga naar inhoud
MAP

Vredestempeltje Rijsterbos

Rijs

Gaasterland werd in de laatste maanden van 1944 de lanceerplaats van de Duitse V-2 raket. Vanuit het Rijsterbos werden raketten afgevuurd op Zuid-Engeland en Antwerpen. Eén stortte neer in het bos, waardoor het vredestempeltje werd vernield.

Gaasterland werd in de laatste maanden van 1944 de lanceerplaats van de Duitse V-2 raket. Vanuit het Rijsterbos werden de raketten afgevuurd op Zuid-Engeland en Antwerpen.

Al voor de Tweede Wereldoorlog experimenteerde Duitsland met raketten. De luchtmacht maakte de  goedkopere V1 die vanaf een vaste lanceerinrichting weggeschoten werd. Het was een vliegende bom   en een onbetrouwbaar wapen; ongeveer 25% weigerde. Door het leger werd de V2 ontwikkeld, een raket met een reikwijdte van 450 kilometer. Een paar dagen na de landingen in Normandië in juni 1944 begonnen de Duitsers V-2's te lanceren op Londen. De eerste lancering vond op 8 september 1944 plaats vanuit Den Haag

Eind september 1944 besloten de Duitsers één van hun twee V-2 lanceer-batterijen van Walcheren naar Gaasterland over te brengen. Het Rijsterbos met zijn oude bomen zou een ideale dekking bieden voor Batterij 444. Tussen 25 september en 20 oktober werden er ruim 75 raketten afgevuurd. De eerste 39 daarvan gingen richting Zuid-Engeland en de overige naar Antwerpen. Drie lanceringen mislukten, één van de projectielen stortte neer in het bos, waardoor het vredestempeltje werd vernield. In 1945 werd het tempeltje weer herbouwd.

In de bomen aan de weerszijden van de ingang is op ongeveer 4 meter hoogte een houten blok te zien, waaraan de camouflagenetten waren opgehangen.

Afstand tot jouw locatie:

Hier vind je Vredestempeltje Rijsterbos

Murnserleane
8572 WN Rijs
Plan je route

vanaf jouw locatie

Toon resultaten

Zoek & boek

Reisgezelschap

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang tips, de evenementenkalender en aanbiedingen van VVV Waterland van Friesland.