Ga naar inhoud
MAP

Bocht van Molkwar

Meander langs de IJsselmeerkust via de ‘Noorderdijk’, tussen Hindeloopen en Stavoren. Tijdens de wandeling over deze voormalige zeedijk passeer je de ‘Bocht fan Molkwar’, een natuurgebied van it Fryske Gea bij het dorp Molkwerum. Een ondiepe baai met schraalgrasland, riet, ruigten en zandplaten. Een waar paradijs voor vogels en vogelaars. In dit natuurlijke stilleven zorgen wind en vogels voor beweging. Voor iedereen de moeite waard om even bij stil te staan.

Oost, west, het waait hier best

Wind en water zorgen elke dag voor verandering in dit 271 hectare grote vogelrijke natuurgebied. Staat er straffe westenwind? Dat zorgt voor een hoge waterstand, waardoor de zandplaten onderlopen en de eilandjes kleiner worden. Aalscholvers, visdiefjes en meeuwen verdringen elkaar voor een plekje. Maar zodra de wind naar het oosten draait, wordt de waterstand weer lager. De slik- en zandplaten komen boven water te liggen, waardoor de vogels alle ruimte hebben. En die hebben ze ook nodig, want rond april overnachten hier soms 15.000 kemphanen.

Kwaken, kwetteren, spotten

Neem plaats in vogelkijkhut ‘it Swan’ in de ‘Bocht fan Molkwar’. Neem een thermoskan koffie of thee en een verrekijker mee en kijk je ogen uit. Verwen je oren met natuurgeluiden. Want - raar maar waar - het eendengekwaak en het gekwetter van baardmannetjes heeft een rustgevend en kalmerend effect. Al kun je het ook druk hebben met vogels spotten. Zie je die bruine kiekendief die sierlijk over de rietvelden zweeft op zoek naar een hapje dat even niet oplet? Of spot de wintertaling, brilduiker, zwarte ruiter en de grote mantelmeeuw vanuit deze hut die uitkijkt over het IJsselmeer.

Avontuurlijke wandeltocht

De start van deze 11 kilometer lange wandeling over de Noorderdijk is in Hindeloopen. Neem hiervoor de Arriva trein naar Stavoren. Een korte reis van circa 10 minuten. Volg vanaf hier de rood-witte markeringen van ‘Zuiderzeepad’ met aan de linkerhand het panorama van het IJsselmeer. Het is een avontuurlijke wandeltocht langs witte zandstrandjes en soms tussen schapen door. Af en toe moet er ook over een hek geklommen worden. Tijdens de wandeling verrijst het bos van zeilmasten van de haven van Hindeloopen steeds duidelijker aan de horizon. Bezoek ook zeker deze door de Lonely Planet getipte Elfstedenstad.

Lees de blog van Wandelvrouw
Wandelaar op de dijk tussen Stavoren en Hindeloopen

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang tips, de evenementenkalender en aanbiedingen van VVV Waterland van Friesland.