Ga naar inhoud
MAP

Galerie LYTS

Woudsend

Galerie LYTS is gestart in 2018 en vindt haar oorsprong in een privé verzameling.

Galerie LYTS is gestart in 2018 en vindt haar oorsprong in een privé verzameling. 

De naam LYTS

De verzameling bestond aanvankelijk vooral uit kleine schilderijen uit de eerste helft van de vorige eeuw, veelal voorzien van een fraaie vergulde lijst. De voorstellingen waren voornamelijk landschappen en bloemstillevens. “LYTS” refereert aan de geringe omvang van de schilderijen alsmede aan de gedachte dat ook de kleine beurs zich dergelijke schilderijen zou moeten kunnen veroorloven. Later werden vooral expressionistische werken aangekocht.

De galerie

De Galerie is gevestigd in een rijksmonumentaal pand, genaamd “De Bakkerij” aan de Midstrjitte 63 in het centrum van Woudsend. Het pand is gebouwd in 1805 en oorspronkelijk bestemd als winkel/woonhuis ten behoeve van een bakkerij annex bakkerswinkel. Daarna heeft het gediend als kantoor (dependance) van verzekeraar Fortis (later A.S.R. genaamd), die Woudsend Verzekeringen eind zestiger jaren van de vorige eeuw had overgenomen en tot 2012 aan de Iewâl gevestigd was.

Expressionisme

LYTS wordt vooral geïnspireerd door expressionistische stromingen zoals voorbeeld de Groninger Kunstkring de Ploeg, de Bergense school, Die Brücke en der blaue Reiter.

Exposities

LYTS zal jaarlijks gedurende het zomerseizoen een expositie organiseren van in Noord-Nederland werkzame schilders.

Openingstijden

Elke zaterdag en zondag in de periode van 3 juli t/m 10 oktober 2021
van 13.00 tot 17.00 uur

Afstand tot jouw locatie:
Toon resultaten

Zoek & boek

Reisgezelschap

Schijf je in voor onze nieuwsbrief.

Ontvang tips, de evenementenkalender en aanbiedingen van VVV Waterland van Friesland.