Ga naar inhoud
MAP

Korenmolen 't Lam

Woudsend

Mole 't Lam is de oudste korenmolen van Friesland en staat in Woudsend, waar de molenaar en zijn vrouw koren en graan ambachtelijk malen tot meelproducten en diverse broodmixen.

Mole 't Lam is de oudste korenmolen van Friesland en staat in Woudsend, waar de molenaar en zijn vrouw koren en graan ambachtelijk malen tot meelproducten en diverse broodmixen. Molen 't Lam is maalvaardig voor het malen van graan en pellen van gerst. Ons assortiment is verkrijgbaar in onze winkel bij de molen.

Met onze achttiende eeuwse molen malen we biologisch graan uit de regio. Hiervan maken we vele soorten meel, bakmixen, vlokken, muesli's, enz. Het meel wordt verkocht aan bakkerijen, horeca en groothandels. De molen is op zaterdag te bezichtigen, en daarbuiten op afspraak of als de deur open staat. De winkel is geopend op woensdag van 13.00 uur tot 17.00 uur en op donderdag, vrijdag en zaterdag van 10.00 uur tot 17.00 uur.

Geschiedenis
Het eerste begin van de molen is onduidelijk. Op een goederenlijst uit 1580 wordt melding gemaakt van een “wijndtmolen”. Deze “Staat van Goederen” werd opgemaakt bij de beeindiging van het Carmelietenklooster in Woudsend, een orde van Carmelieten die sinds 1337 was gevestigd in Woudsend.

De huidige molen is in de tweede helft van de 17e eeuw gebouwd ter vervanging van een standerdmolen. Van de vroegste geschiedenis van de huidige molen is ook niet veel bekend. In een advertentie in de Leeuwarder Courant van 10 juni 1840 wordt melding gemaakt van de verkoop van “Een welbeklantenen aanmerkelijk vertimmerden en veel verbeterden rogge-, tarwe-, pel- en mosterdmolen met molenhiem en jachthuis”. Een unieke combinatie!

In de 17e eeuw werden veel schepen in Woudsend bevoorraad voor verre reizen over zee. Gort was het voedsel bij uitstek om mee te nemen aan boord. Ongetwijfeld zal Mole ‘t Lam bij deze bevoorrading een voorname rol hebben gespeeld. Diezelfde schepen namen op hun terugreis van de Oostzee landen naast hout en graan ook mosterdzaad mee om te verwerken op de molen tot mosterd.

Tijdens de Coronacrisis is de molen niet open voor bezoekers. Regelmatig zal de molen draaien.

Afstand tot jouw locatie:

Hier vind je Korenmolen 't Lam

Molenstrjitte 4
8551NZ Woudsend
Plan je route

vanaf jouw locatie

Toon resultaten

Zoek & boek

Reisgezelschap

Schijf je in voor onze nieuwsbrief.

Ontvang tips, de evenementenkalender en aanbiedingen van VVV Waterland van Friesland.