Ga naar inhoud
MAP

Museum It Stedhûs - Warkums Erfskip

Workum

Museum It Stedhús huist in het voormalige stadhuis in het centrum van Workum en vertelt over het Warkums Erfskip: de historie van Workum en omstreken.

Museum It Stedhús huist in het voormalige stadhuis in het centrum van Workum en vertelt over het Warkums Erfskip: de historie van Workum en omstreken. 

Het voormalige stadhuis van Workum is toegankelijk als je ticket in het tegenovergelegen waaggebouw haalt. Met het combi-ticket is tevens museum De Waag te bezoeken. 

In de raadszaal van het stadhuis kun je je vergapen aan een beschilderd goudleerbehang en bijbehorend stucplafond uit 1773. In de kamer van de burgemeester en de secretaris zijn er eveneens mooie behangsels en schilderijen te aanschouwen. Op de etage is een prachtige kamer uit het huis van beeldhouwer Tjipke Visser ingebouwd, compleet met schouw, rijke tegeltableaus en schilderingen.

Op de zolder van dit prachtige pand is de vaste expositie ‘Oorlog en Verzet in Workum’ te zien. Hier ervaren bezoekers, door verhalen en herinneringen, het leven in bezettingstijd. Ook worden ze geconfronteerd met de keuzes waarvoor je in oorlogstijd geplaatst kunt worden. De weegschaal goed of fout is hiervan een mooi voorbeeld.

Naast het verhaal over verzetsvrouw Tiny van Workum, worden ook andere verhalen op een aansprekende, pakkende manier vertelt. Zoals de crash van de Lancaster bommenwerper, de overval op het stadhuis, het drukken van de verzetskrant B.B.C. Nieuws en de oorlogsjaren van krijgsgevangene Roelof Ybema. Beleving staat bij dit alles voorop!

Deze locatie is onder andere onderdeel van de fietsroute ‘Luchtoorlog in Friesland’ in het kader van het thema Strijd om de Wadden

Prijsinformatie:
Vanaf € 3,- (voor scholieren)
Afstand tot jouw locatie:

Hier vind je Museum It Stedhûs - Warkums Erfskip

Merk 4
8711 CL Workum
Plan je route

vanaf jouw locatie

Toon resultaten

Zoek & boek

Reisgezelschap

Schijf je in voor onze nieuwsbrief.

Ontvang tips, de evenementenkalender en aanbiedingen van VVV Waterland van Friesland.