Ga naar inhoud
MAP

Blazerhaven

Workum

Naast de zeesluis in Workum vind je aan de ene kant scheepstimmerwerf De Hoop en aan de andere kant de Blazerhaven. Deze is in 2008 gegraven en vormt samen met De Hoop een historisch maritiem complex rond de oude Zuiderzeesluis van Workum.

Naast de zeesluis in Workum vind je aan de ene kant scheepstimmerwerf De Hoop en aan de andere kant de Blazerhaven. Deze is in 2008 gegraven en vormt samen met De Hoop een historisch maritiem complex rond de oude Zuiderzeesluis van Workum. 

Op de scheepswerf kan men terecht voor restauraties van oude schepen en al het timmerwerk dat bij houten schepen komt kijken. De Timmerschuur, die behoort tot de scheepswerf, is de oudste in zijn soort in West-Europa. De Blazerhaven fungeert als museumhaven. Er zijn tal van zeilende, authentieke vissersschepen uit de eerste helft van de vorige eeuw te vinden. 

In de haven ligt ook een varend monument uit 1909, namelijk de Zuiderzeebotter EB23. Met dit eikenhouten vissersschip van het type Botter werd in de eerste helft van de vorige eeuw gevist op de Zuiderzee. Nu wordt het schip gebruikt voor de pleziervaart. Het schip is door de jaren heen authentiek gebleven, vandaar de formele landelijke status van Varend Monument (RVEN nr. 500). Het zeilen met zo’n schip vergt stoere visserskracht om de zeilen te hijsen en zwaarden op te halen. De restauraties aan het schip zijn de afgelopen jaren steeds uitgevoerd op de Scheepstimmerwerf De Hoop in Workum. In de zomermaanden zijn er mogelijkheden om aan te monsteren op dit robuuste schip samen met ‘Stichting tot behoud van historische vissersschepen’ om zo het avontuurlijke vissersleven van weleer te beleven.  

Afstand tot jouw locatie:

Hier vind je Blazerhaven

Hearekeunst 2
8711 HE Workum
Plan je route

vanaf jouw locatie

Toon resultaten

Zoek & boek

Reisgezelschap

Schijf je in voor onze nieuwsbrief.

Ontvang tips, de evenementenkalender en aanbiedingen van VVV Waterland van Friesland.