Ga naar inhoud
MAP

Lezing Schippersvrouwen 'Verhalen boven water' - Open Museum Maand

Dit evenement heeft al plaatsgevonden

Bezoekerscentrum Mar en Klif, Oudemirdum

Zondagmiddag 19 november 2023 houdt Alice Booij een presentatie over het leven van schippersvrouwen aan boord van een skûtsje. Samen met Sippy Tigchelaar interviewde ze 15 vrouwen die pakweg 100 jaar geleden aan boord van zo’n vrachtscheepje leefden.

Zondagmiddag 19 november 2023 houdt Alice Booij een presentatie over het leven van schippersvrouwen aan boord van een skûtsje. Samen met Sippy Tigchelaar interviewde ze 15 vrouwen die pakweg 100 jaar geleden aan boord van zo’n vrachtscheepje leefden. De verhalen van die vrouwen zijn opgetekend in het boek “Schippersvrouwen. Verhalen boven water”, dat in maart van dit jaar op Internationale Vrouwendag werd gepresenteerd.

Niet alleen zorgden schippersvrouwen in de kleine roefjes voor de (vaak vele) kinderen en het huishouden, maar deden ze ook de boekhouding. Ze hielpen mee bij het aanmeren, stonden geregeld aan de fok en het helmhout, liepen in de ‘beage’ (het trekzeel) en als het zo uitkwam gingen ze ook nog naar de beurs. “Mem die mear as heit”, herinnert een van hun dochters zich.

Alice Booij laat in de presentatie verschillende aspecten van het leven van de geïnterviewde schippersvrouwen zien. Hoe kregen ze verkering? Hoe kregen ze kinderen in zo’n klein schip en hoe ging het met de was en het koken. Waar deed je boodschappen, hoe moest het als de kinderen naar school gingen en hoe hield je in de winter het hoofd financieel boven water als je langere tijd in het ijs lag vastgevroren?

Praktische informatie
De lezing start om 13.30 uur en duurt een uur. Opgave is noodzakelijk en kan hieronder. De kosten voor deelname bedragen € 5 per persoon inclusief een kopje koffie of thee.

Wanneer:
t/m 19 november
Prijsinformatie:
Vanaf € 5,-
Afstand tot jouw locatie:

Hier vind je Lezing Schippersvrouwen 'Verhalen boven water' - Open Museum Maand
Bezoekerscentrum Mar en Klif

De Brink 4
8567 JD Oudemirdum
Plan je route

vanaf jouw locatie

Toon resultaten

Zoek & boek

Reisgezelschap

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang tips, de evenementenkalender en aanbiedingen van VVV Waterland van Friesland.