Ga naar inhoud
MAP

Museum en werkplaats Houtstad IJlst

IJlst

Beleef de historie van IJlst met een actief bezoek aan Museum en werkplaats Houtstad IJlst. IJlst is door de eeuwen heen verbonden met hout.

IJlst Houtstad is niet zomaar een kreet, de rijke geschiedenis van IJlst verteld heel veel over hout. En dat laten we zien en beleven in IJlst; Houtzaagmolen De Rat zaagt nog net zo als 300 jaar geleden bomen tot planken. Het museumgebouw is geïnspireerd op houtbouw uit het verleden. Negen robuuste kubussen vormen één geheel. 

Hout door de eeuwen heen
IJlst is door de eeuwen heen verbonden met hout. Tot aan de uitvinding van de krukas in de middeleeuwen moest hout door menskracht worden bewerkt. Door de uitvinding van de krukas (van een draaiende beweging een op en neer beweging maken) konden boomstammen met windkracht worden gezaagd. Door de uitvinding van de stoommachine was windkracht niet meer nodig, het voor de windmolen ontwikkelde zaagraam werd nu door stoom aangedreven. Later werd een elektromotor aan het zaagraam gekoppeld.

Zagen op stoom!
In IJlst kunt u de hele ontwikkeling van het houtzagen zien en beleven; Houtzaagmolen De Rat zaagt nog net zo als 300 jaar geleden bomen tot planken, in het Museum wordt periodiek het zaagraam aangedreven door stoom of stroom. Maar ook de door de mens aangedreven zaag kunt u bij ons bewonderen!

IJlst meer dan 750 jaar stadsrechten!
IJlst heeft een rijke geschiedenis deze is nog terug te vinden in zijn huidige vorm. Met een authentieke eikenhouten boerenpraam (elektrisch aangedreven) kunt u kennismaken met de eeuwenoude ligging van IJlst geheel omgeven door water. In Museum Houtstad IJlst is een prachtige maquette van IJlst te bewonderen, IJlst in volle glorie in de Gouden Eeuw! Onze gidsen vertellen u graag de bijzondere verhalen over het ontstaan van IJlst, de belangrijke vaarroute van Friesland door IJlst naar Amsterdam, de scheepsbouw, de houthandel en nog veel meer.

Nooitgedagt: schaatsen, gereedschap en speelgoed
In het jaar 1865 begon Jan Nooitgedagt met het maken van schaven en beitels. Met zijn vier zonen groeide het bedrijf tot een onderneming met meer dan 150 mensen personeel.
U kunt kennismaken met productontwikkeling gedurende 150 jaar. Nu nog wordt Nooitgedagt gereedschap geroemd om zijn kwaliteit, dit gereedschap verdient daarom een tweede leven, daarom zij dubbele exemplaren bij Museum Houtstad IJlst te koop!. Duurzaamheid heeft het Museum Houtstad IJlst als een van zijn doelstellingen.

Gebouw Museum Houtstad IJlst
Het museumgebouw is geïnspireerd op houtbouw uit het verleden. Negen robuuste kubussen vormen één geheel. Het gebouw is energieneutraal. Vanuit het gebouw heeft u een fantastisch zicht op de Houtzaagmolen en de eeuwenoude vaarroute; De Geeuw, richting Sneek.

Ook kunt genieten van de bloemenfontein, door velen de mooiste van de 11 fountains genoemd. IJlst zelf biedt u gezellige terrasjes en U kunt een prachtige wandeling maken door het oude stadje IJlst maken en genieten van de unieke overtuinen.  

Afstand tot jouw locatie:

Hier vind je Museum en werkplaats Houtstad IJlst

Houtstad IJlst
Sneekerpad 14
8651 NE IJlst
Plan je route

vanaf jouw locatie

Toon resultaten

Zoek & boek

Reisgezelschap

Schijf je in voor onze nieuwsbrief.

Ontvang tips, de evenementenkalender en aanbiedingen van VVV Waterland van Friesland.