Ga naar inhoud
MAP

Vliegers Monument Bolsward

Bolsward

Op 22 december 1942 steeg de Amerikaanse B-24 bommenwerper B24-445TH BG (Snow Goose) op vanuit Tibenham in het Britse Norfolk om een bombardement uit te voeren op een spoorwegemplacement in Osnabrück.Bezoek het monument ter nagedachtenis aan de bemanning

Op 22 december 1942 steeg de Amerikaanse B-24 bommenwerper B24-445TH BG (Snow Goose) op vanuit Tibenham in het Britse Norfolk om een bombardement uit te voeren op een spoorwegemplacement in Osnabrück.

Hoewel het toestel van het 700ste Bombardment Squadron van de 445ste Bombardment Group het doel bereikte, lukte het vanwege een technisch defect niet om de bommen af te werpen. De bemanning zette de koers terug naar de vliegbasis Tibenham, maar werd onderweg boven Friesland door een tweetal patrouillerende Duitse vliegtuigen gezien en aangevallen.

Er volgde een zwaar gevecht, waarbij een van de bemanningsleden gewond raakte. Bommenrichter 2e Lt. Martin P. Bulger werd met een parachute boven Bozum gedropt, maar hij overleed nadat hij aan de grond kwam. Vlak daarna werd het toestel zwaar getroffen door Duits vuur, waardoor het neerstortte bij Bolsward, op een steenworp afstand van de boerderij van de familie Witteveen.

De bommen werden niet voor de landing gedropt en explodeerden tijdens de crash. Hierbij kwam de gehele bemanning om het leven. Na de oorlog werd de bemanning herbegraven in de Verenigde Staten. Om het monument te bezoeken dien je een stukje het weiland in te lopen.

Afstand tot jouw locatie:

Hier vind je Vliegers Monument Bolsward

Cnossenlaan
8701 PB Bolsward
Plan je route

vanaf jouw locatie

Toon resultaten

Zoek & boek

Reisgezelschap

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang tips, de evenementenkalender en aanbiedingen van VVV Waterland van Friesland.