Ga naar inhoud
MAP

Monument De crash van de Wellington Mk 1C

Oudemirdum

Monument ter nagedachtenis aan de omgekomen bemanningsleden van de Wellington Mk 1C bij recreatieterrein De Hege Gerzen in Oudemirdum.

In de nacht van 8 op 9 mei 1941 steeg de Wellington Mk 1C van het No. 305 Squadron met negen bemanningsleden op van het vliegveld Syerston bij Nottingham voor een aanval op de Duitse stad Bremen. Voordat de mannen hun bommen konden lossen, werden ze boven het IJsselmeer onderschept door een Duits jachtvliegtuig.

Het bombardement was gericht op strategische doelen zoals de scheepswerven, de olieraffinaderij, de staalfabriek en de Focke Wulf vliegtuigfabriek.  

Boven het IJsselmeer werd het toestel beschoten door een Duitse Messchersmitt Bf 110 van het commando nachtjagers (4/NJG 1). Deze nachtjagers waren gestationeerd op het vliegveld Bergen bij Alkmaar. De Wellington was bewapend met acht machinegeweren, twee in de neuskoepel, vier in de staartkoepel en twee midscheeps in de flanken.

Ondanks de zware bewapening werd de bommenwerper in brand geschoten en om 00.48 stortte het in het IJsselmeer, 12 km ten zuidwesten van Lemmer. Alle bemanningsleden kwamen bij de crash om het leven. Het toestel is op 22 augustus 2016 geborgen. Naar aanleiding van deze berging werd ter nagedachtenis aan de bemanningsleden op 2 mei 2017 bij recreatieterrein De Hege Gerzen in Oudemirdum dit monument onthuld.

Afstand tot jouw locatie:

Hier vind je Monument De crash van de Wellington Mk 1C

Liemerige wei 4
8567 HM Oudemirdum
Plan je route

vanaf jouw locatie

Toon resultaten

Zoek & boek

Reisgezelschap

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang tips, de evenementenkalender en aanbiedingen van VVV Waterland van Friesland.