Ga naar inhoud
MAP

Boerderij Yntema “Hâld Moed”

Hemelum

Na de Duitse inval in 1940 liet Yde Bouke Yntema 'Hâld moed' op het toegangshek naar zijn boerderij schilderen. Tijdens de bezetting diende deze boerderij als bergplaats voor het verzet. Op 20 februari 1945 werd Yntema gearresteerd en gefusilleerd.

Na de Duitse inval in 1940 liet Yde Bouke Yntema 'Hâld moed' op het toegangshek naar zijn boerderij schilderen. Tijdens de bezetting diende deze boerderij als bergplaats voor het verzet. Op 20 februari 1945 werd Yntema gearresteerd en met negen lotgenoten gefusilleerd.

Yntema verleende als verzetsstrijder medewerking aan wapentransporten, waarbij zijn boerderij als bergplaats diende voor de wapens en munitie. Toen het bericht kwam dat er een inval van de Sicherheitsdienst werd verwacht, weigerde Yntema onder te duiken. Op elk moment kon zijn tweede kind geboren worden en hij wilde hierbij graag aanwezig zijn. Uiteindelijk zou het kindje direct na de geboorte overlijden. Een razzia bleef gelukkig uit.

Toen Yntema voor de tweede maal werd gewaarschuwd, weigerde hij opnieuw om onder te duiken. Hij wilde zijn vrouw niet alleen laten. Op 20 februari 1945 haalde de SD hem op voor verhoor op het SD-bolwerk Crackstate in Heerenveen. Ondanks de zware mishandelingen gaf hij geen informatie prijs. Met negen lotgenoten werd hij gefusilleerd. Yntema werd begraven op de begraafplaats in Hemelum. Zijn zoon hield na de oorlog de opbeurende tekst van zijn vader in ere. Op het vernieuwde hek is de tekst 'Hâld moed'weer aangebracht

Afstand tot jouw locatie:

Hier vind je Boerderij Yntema “Hâld Moed”

Mientwei 8
8584 WX Hemelum
Plan je route

vanaf jouw locatie

Toon resultaten

Zoek & boek

Reisgezelschap

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang tips, de evenementenkalender en aanbiedingen van VVV Waterland van Friesland.