Skip to main content
MAP

Wandelrondje Heeg - IJlst

(16.5 km)

Van dorp naar stad. Van paling naar hout. Dit wandelrondje vertelt je meer over de geschiedenis van palingdorp Heeg en Houtstad IJlst.

Palingdorp Heeg
Rond de 17e eeuw had Friesland, en dan met name de dorpen Heeg en Gaastmeer en de stad Workum, een rijke handel in paling met Londen. In de gloriedagen voeren maar lie…

Van dorp naar stad. Van paling naar hout. Dit wandelrondje vertelt je meer over de geschiedenis van palingdorp Heeg en Houtstad IJlst.

Palingdorp Heeg
Rond de 17e eeuw had Friesland, en dan met name de dorpen Heeg en Gaastmeer en de stad Workum, een rijke handel in paling met Londen. In de gloriedagen voeren maar liefst zestien palingaken naar de Engelse hoofdstad. Bezoek Bezoekerscentrum en VVV Heeg om meer over het verhaal te weten te komen. Je kunt hier tevens ook een fietsroute kopen die je het verhaal vertelt van deze gouden geschiedenis. Als je vanaf het Bezoekerscentrum het dorp inloopt kom je langs verschillende plekken die je het verhaal vertellen over de palingfamilie 'Visser'. Onder andere de Havenkom waar alle schepen (palingaken) lagen, het huis 'Siet u Selfs' en de Palingaak: een replica van één van de aken. Je kunt in het Bezoekerscentrum een ticket kopen voor een tocht op deze aak.

Houtstad IJlst
Van de rijke palinghandel loop je in de houthandel van de stad IJlst. Jarenlang werden in IJlst boomstammen door de legendarische houthandelaren Oppedijk en S.O. de Vries verzaagd. De iconische houtzaagmolen de Rat herinnert aan die tijd. Maar ook de Schoorsteen van Nooitgedagt. De meeste Friese kinderen hebben vroeger schaatsen geleerd op de houtjes van Nooitgedagt. Bezoek het museum en de molen om meer over deze geschiedenis te weten te komen.

Sights on this route

1

VVV Heeg

Tourist information for Heeg.

VVV Heeg
2

Heeg (Heech)

Heeg is a delightful destination for water sports enthusiasts.

Visit Heeg

Heeg (Heech)
3

Havenkom de Syl

The Syl used to be the harbor basin of Heeg. In the past, it was bustling with activity, filled with ships, boats, and fishermen.

Havenkom de Syl De Syl Heeg 1895
4

"Siet u Selfs"

"Siet u Selfs"
5

De Helling

De Helling, de werf aan de Syl, kent al een lange geschiedenis van scheepsbouwactiviteiten. In 1858 komt de werf in handen van de familie Visser. De schepen en palingaken werden toen hier gebouwd en onderhouden.

De Helling
6

Stichting De Palingaak

Stichting De Palingaak
78
46
63
31
7

IJlst (Drylts)

IJlst (or Drylts in Frisian) is not only one of the famous 11 cities, but also a 'wood city'. For many years, tree trunks were processed here by the legendary wood trading companies Oppedijk and S.O. de Vries.

Visit IJlst

IJlst (Drylts) Molen IJlst
8

Former city hall IJlst

Number 49 Galamagracht, with its slate roof, towers above its neighbouring buildings. This is the former city hall of IJlst.

Former city hall IJlst
89
9

St Maurice Church in IJlst

The St Maurice church we see in IJlst today was designed by the architect J. Ankringa and built in 1830. The beautifully carved wooden pulpit made in 1672 was originally installed in the previous church on this site, as was the baptismal screen.

St Maurice Church in IJlst
10

Waterside Gardens

Unique and characteristic to IJlst are the waterside gardens on each side of the Ee.

Waterside Gardens
11

Nooitgedagt chimney

The silhouette of IJlst would not be the same without the old factory chimney, on which the letters of the Nooitgedagt name can be read from top to bottom.

Nooitgedagt chimney
91
12

11Fountains Ijlst

Culture, like nature, consists of layer upon layer. New generations continue to build on a foundation which does not disappear.

11Fountains Ijlst
13

Museum en Werkplaats Houtstad IJlst

Experience the history of IJlst during an active visit to: Museum and workshop Houtstad IJlst. IJlst has been connected with wood for many centuries.

Museum en Werkplaats Houtstad IJlst Viking Games 4 november 2023 Houtstad IJlst
14

Houtzaagmolen de Rat

Visit wind powered sawmill ‘De Rat’ and step back in time three hundred years!

Houtzaagmolen de Rat
84
67
11
40
55
15

Villa Romsicht

Aan De Skatting 18 staat ‘Romsicht’, in de Hegemer volksmond ‘de villa’ genoemd. Palinghandelaar Jan Annes Visser heeft deze woning in 1904 laten bouwen en heeft er tot 1961 gewoond.

Villa Romsicht
78
16

VVV Heeg

Tourist information for Heeg.

VVV Heeg
 • 78
 • 46
 • 63
 • 31
 • 89
 • 91
 • 84
 • 67
 • 11
 • 40
 • 55
 • 78

Search & book

Traveling party