Ankertsjerke Oudega SWF
Oudega SWF
Centraal in het van oorsprong middeleeuwse waterdorp Oudega vind je de Ankertsjerke. Gelegen op een klein omheind kerkhof pal aan de oost-westas waarlangs het dorp ontstond. Een weelderige klimop hult de zuidgevel in een dikke groene jas.
Take a look
View all 4 pictures
Centraal in het van oorsprong middeleeuwse waterdorp Oudega vind je de Ankertsjerke. Gelegen op een klein omheind kerkhof pal aan de oost-westas waarlangs het dorp ontstond. Een weelderige klimop hult de zuidgevel in een dikke groene jas.
In de taal van deskundigen is dit een kerk ‘op middeleeuwse grondslag’. Hier stond al in 1132 een houten kapel. In het jaar 1500 werd er het eerste stenen godshuis gebouwd. Toen in 1755 de huidige kerk daarvoor in de plaats kwam, werden de zijmuren gemetseld op de bestaande fundering van kloostermoppen. Delen van het oude eikenhouten gewelf zijn toen opnieuw gebruikt. Twee jaar na de bouw is de kerk aan de oostkant verlengd. De houten toren, met spits en frontons, werd in 1868 toegevoegd. De klok die in de toren hangt is van 1623.
Over de drempel van het portaal onder de toren wacht een aantrekkelijk interieur. Volg je met je oog het fraaie tongewelf naar achteren, dan verraadt de dakconstructie de plek waar later een stuk is aangebouwd. De wapens van Friese bestuurs- en rechtscolleges en plaatselijke gezagsdragers bespeur je op twee van de beschilderde ramen. Ype Staak, een glazenier uit Sneek, maakte ze eigenhandig in 1756. In de kerkvloer liggen enkele oude grafzerken. Daartussen ontdek je een zeer oude altaarsteen van rode zandsteen uit de elfde of twaalfde eeuw, met vijf wijdingskruisjes die verwijzen naar de vijf wonden van Christus aan het kruis.
- Afstand tot jouw locatie:
Here you will find Ankertsjerke Oudega SWF
Pastorijstrjitte 238614 AB Oudega SWF Plan your route
from your location
Locations
View all locations-
Nijhúzumer Tsjerke
Nijhúzumer TsjerkeDe kerk van Nijhuizum is de kleinste van Friesland, in 1721 opgetrokken uit de restanten van een ouder gebouw. Het is een bescheiden kerkje met een kerktoren en een eenvoudig interieur.
Nijhuizum -
Haghakerk Heeg
Haghakerk HeegJe vindt deze kerk middenin het vroegmiddeleeuwse waterdorp, op een kleine terp. Hij is prachtig omlijst door een kerkhof en een schilderachtig kerkbuurtje – tsjerkebuorren, in het Fries.
Heeg -
Sint-Nicolaaskerk Dearsum
Sint-Nicolaaskerk DearsumOp een terp, midden in het compacte dorpsweefsel, staat de Nicolaaskerk, opgetrokken van gemêleerd rode baksteen.De koorsluiting van de kerk is halfro...
Dearsum -
Hermeskerk Uitwellingerga
Hermeskerk UitwellingergaDe Hermeskerk staat vlak aan het doorgaande vaarwater, genaamd It Ges, met daaromheen enkele huizen en boerderijen. Het is een rijksmonument en sinds 1983 eigendom van Stichting Alde Fryske Tsjerken.
Uitwellingerga -
Tsjerke Terherne
Tsjerke TerherneDeze zaalkerk uit 1874 heeft een half ingebouwde toren van drie geledingen met ingesnoerde spits. Het gebouw heeft geen kerkfunctie meer. Het kerkje wordt gebruikt voor speciale gelegenheden zoals trouwerijen en concerten.
Terherne -
Doopsgezinde kerk te Workum
Doopsgezinde kerk te WorkumDe doopsgezinde kerk van Workum is in 1695 gebouwd als schuilkerk. Het eenvoudige, onopgesmukte bouwwerk ligt een eind van de straat af. Sinds de 18e eeuw staat er een kosterswoning voor en in het verleden was de kerk nog verder aan het oog onttrokken.
Workum -
Sint-Vituskerk Blauwhuis
Sint-Vituskerk BlauwhuisDe Sint-Vituskerk in Blauwhuis is de eerste Friese Cuyperskerk. De uitbundige weelde van deze driebeukige kruiskerk, met hoge voorstaande toren, is een heel ander verhaal dan de bescheiden eenvoud van de meeste Friese dorpskerken.
Blauwhuis -
Hubertuskerk
HubertuskerkDeze kerk staat op een vrij krap en hoog kerkhof, een restant van een afgegraven terp. De kerk is zeker middeleeuws, maar heeft een vrij recent uiterl...
Lollum -
Pancratiuskerk Wolsum
Pancratiuskerk WolsumBovenop de terp in het hart van het middeleeuwse dorpje Wolsum ligt de Pancratiuskerk, omgeven door een kerkhof. Het is een zaalkerk met driezijdige koorsluiting en een houten geveltoren met ingesnoerde spits.
Wolsum -
Kerk Schraard
Kerk SchraardIn deze kerk met zadeldaktoren van voornamelijk gele kloostermoppen heeft rond 1414 het ‘hostiewonder’ plaatsgevonden. Op het vroegere altaar werd een...
Schraard
In the neighbourhood
View all routes-
Rondje Oudega - Sandfirden | SUP- en kanoroute
Rondje Oudega - Sandfirden | SUP- en kanoroute(10.0 km)Oudega -
Volg de kerktorens van Súdwest Fryslân (lang)
Volg de kerktorens van Súdwest Fryslân (lang)(60.8 km)Makkum -
Van stad naar stad: IJlst - Workum - Bolsward - Sneek | Fietsrondje
Van stad naar stad: IJlst - Workum - Bolsward - Sneek | Fietsrondje(51.0 km)IJlst -
Ontdek Nationaal Landschap Zuidwest Fryslân
Ontdek Nationaal Landschap Zuidwest Fryslân(55.2 km)Woudsend