Kerk Elahuizen
Elahuizen
De in Waterstaatstijl gebouwde kerk van Elahuizen werd in 1864 ingewijd.
Het Elahuizen dat we nu kennen is eigenlijk het buurdorpje Nijega, Het oorspronkelijke dorp Elahuizen werd in 1680 namelijk verzwolgen door de golven, daarna is het dorp verplaatst naar een nieuwe polder. Het nieuwe dorp heette eerst Nijega, maar werd later toch weer Elahuizen genoemd.
In 1857 werd de oude, bouwvallige kerk van Nijega afgebroken en er kwam een nieuwe voor in de plaats. Die brandde echter 7 jaar later alweer geheel af toen de kerktoren door bliksem werd getroffen. Direct daarna werd begonnen met de huidige kerk. De in Waterstaatstijl gebouwde kerk werd met de toenmalige middelen in razend tempo gebouwd en was een paar maanden na de brand alweer gereed voor gebruik.
Een Waterstaatskerk is een kerkgebouw uit de 19e eeuw dat onder toezicht - en vaak ook naar ontwerp - van ingenieurs van Rijkswaterstaat werd gebouwd, veelal met financiële steun van de landelijke overheid
Aan de buitenzijde van de kerk, is een grafzerk uit 1734 van een voormalig predikant te vinden, dit is het enige overblijsel van de twee voorgaande kerkgebouwen.
- Afstand tot jouw locatie:
Locations
View all locations-
Nijhúzumer Tsjerke
Nijhúzumer TsjerkeDe kerk van Nijhuizum is de kleinste van Friesland, in 1721 opgetrokken uit de restanten van een ouder gebouw. Het is een bescheiden kerkje met een kerktoren en een eenvoudig interieur.
Nijhuizum -
Haghakerk Heeg
Haghakerk HeegJe vindt deze kerk middenin het vroegmiddeleeuwse waterdorp, op een kleine terp. Hij is prachtig omlijst door een kerkhof en een schilderachtig kerkbuurtje – tsjerkebuorren, in het Fries.
Heeg -
Sint-Nicolaaskerk Dearsum
Sint-Nicolaaskerk DearsumOp een terp, midden in het compacte dorpsweefsel, staat de Nicolaaskerk, opgetrokken van gemêleerd rode baksteen.De koorsluiting van de kerk is halfro...
Dearsum -
Hermeskerk Uitwellingerga
Hermeskerk UitwellingergaDe Hermeskerk staat vlak aan het doorgaande vaarwater, genaamd It Ges, met daaromheen enkele huizen en boerderijen. Het is een rijksmonument en sinds 1983 eigendom van Stichting Alde Fryske Tsjerken.
Uitwellingerga -
Tsjerke Terherne
Tsjerke TerherneDeze zaalkerk uit 1874 heeft een half ingebouwde toren van drie geledingen met ingesnoerde spits. Het gebouw heeft geen kerkfunctie meer. Het kerkje wordt gebruikt voor speciale gelegenheden zoals trouwerijen en concerten.
Terherne -
Doopsgezinde kerk te Workum
Doopsgezinde kerk te WorkumDe doopsgezinde kerk van Workum is in 1695 gebouwd als schuilkerk. Het eenvoudige, onopgesmukte bouwwerk ligt een eind van de straat af. Sinds de 18e eeuw staat er een kosterswoning voor en in het verleden was de kerk nog verder aan het oog onttrokken.
Workum -
Sint-Vituskerk Blauwhuis
Sint-Vituskerk BlauwhuisDe Sint-Vituskerk in Blauwhuis is de eerste Friese Cuyperskerk. De uitbundige weelde van deze driebeukige kruiskerk, met hoge voorstaande toren, is een heel ander verhaal dan de bescheiden eenvoud van de meeste Friese dorpskerken.
Blauwhuis -
Hubertuskerk
HubertuskerkDeze kerk staat op een vrij krap en hoog kerkhof, een restant van een afgegraven terp. De kerk is zeker middeleeuws, maar heeft een vrij recent uiterl...
Lollum -
Pancratiuskerk Wolsum
Pancratiuskerk WolsumBovenop de terp in het hart van het middeleeuwse dorpje Wolsum ligt de Pancratiuskerk, omgeven door een kerkhof. Het is een zaalkerk met driezijdige koorsluiting en een houten geveltoren met ingesnoerde spits.
Wolsum -
Kerk Schraard
Kerk SchraardIn deze kerk met zadeldaktoren van voornamelijk gele kloostermoppen heeft rond 1414 het ‘hostiewonder’ plaatsgevonden. Op het vroegere altaar werd een...
Schraard
In the neighbourhood
-
Wandelen tussen water en land in Waterland
Wandelen tussen water en land in Waterland(17.5 km)Woudsend -
Ontdek Nationaal Landschap Zuidwest Fryslân
Ontdek Nationaal Landschap Zuidwest Fryslân(55.2 km)Woudsend