Riniastate
Oudemirdum
Riniastate is een prachtig gelegen landgoed aan de rand van de Gaasterlandse bossen. Als je vanaf Oudemirdum komt aanrijden, springt de witbepleisterde state je meteen in het oog.
In 1843 werd het landhuis gebouwd voor de weduwe Drieling, de tuin is toen ook aanglegd. Voor het neoclassistische ontwerp tekende de Leeuwarder stadsarchitect Thomas Romein. Hij tekende aan de voorkant van het huis een grote erker met daarbovenop een balkon.
Na het overlijden van weduwe Drieling erfde Anna Willemina Star Numan de state, zij stond bekend als filantrope en naar haar is de weg vernoemd waaraan de state ligt.
Tegenwoordig heeft Riniastate nog steeds haar oorspronkelijke indeling en authentieke kamers. De state wordt particulier bewoond en is niet te bezichtigen.
- Afstand tot jouw locatie:
Locations
View all locations-
Vuurtoren van Workum
Vuurtoren van WorkumOp de Hylperdyk bij de ingang naar de haven zie je de vuurtoren van Workum. Ze draagt de bijnaam het Toarntsje (torentje), heel passend bij de witte vierkante bakstenen toren.
Workum -
Stadhuis Bolsward
Stadhuis BolswardHet stadhuis in Bolsward is één van de mooiste pareltjes van Friesland. Het rijkversierde stadhuis is van 1614 tot 1617 gebouwd en ontworpen door Jacob Gysbert (vader van Gysbert Japicx).
Bolsward -
Het Blokhuis
Het BlokhuisNa 1525, maakte Friesland deel uit van het rijk van keizer Karel V. Om de Friezen in bedwang te houden liet Karel V een groot blokhuis bij de Staverse haven bouwen. Dit heeft er tot circa 1580 gestaan.
Stavoren -
Voormalige Marneslenk
Voormalige MarneslenkDe Marneslenk was, samen met bijvoorbeeld de Middelzee of de Zuiderzee, een van de zeearmen die het binnenland insneed. Tussen Zurich en Kimswerd liep de Marneslenk het land in, om vervolgens tot Bolsward reiken.
Pingjum -
Monument Canadese regiment Queen's Own Rifles of Canada
Monument Canadese regiment Queen's Own Rifles of CanadaIn Wons staat het monument voor het Canadese regiment Queen's Own Rifles of Canada. Dit regiment was verantwoordelijk voor de bevrijding van Wons op 16 april 1945.
Wons -
Executiemonument in het bos Elfbergen
Executiemonument in het bos ElfbergenOp vrijdag 23 februari 1945 werd Jacob Wilbers bij een razzia in Woudsend gearresteerd, een dag later Johannes Wissink in Gaastmeer. Beiden waren door de Duitsers opgepakt als Nederlandse verzetsstrijders. Een aantal dagen later zijn ze gefusilleerd.
Oudemirdum -
Gevelstenenmuur
GevelstenenmuurEen origineel initiatief en een prachtige bezienswaardigheid voor Workum is de gevelstenenmuur.
Workum -
UNESCO Werelderfgoed de Waddenzee bij Zurich
UNESCO Werelderfgoed de Waddenzee bij ZurichAchter je ligt het kleine Zurich beschut aan de voet van de zeedijk, vóór je zie je Nederlands grootste UNESCO Werelderfgoed, de Waddenzee. Twee keer per etmaal klotst het water hier tegen de dijk en twee keer per etmaal trekt het zich ver terug.
Zurich -
Sluis en het Sylhús
Sluis en het SylhúsHindeloopen is rijk aan rijksmonumenten, zoals ook de sluis en het bijbehorende Sylhús. De sluis was er al in de 17e eeuw en vormt de verbinding voor de pleziervaart tussen het centrum en de haven en IJsselmeer.
Hindeloopen -
Waaggebouw Sneek
Waaggebouw SneekOp 14 april 1945 trekken de Duitsers zich terug uit Sneek. Om te voorkomen dat de Duitse munitievoorraden in de handen zouden vallen van de geallieerden besluiten de Duitsers het monumentale Waaggebouw op de hoek van de Marktstraat in brand te steken.
Sneek