Skip to main content
MAP

Hervormde Kerk Ferwoude

Ferwoude

De bijzondere kleuren vallen je als eerste op aan de Hervormde Kerk van Ferwoude. Ze trekken je aandacht naar deze plek, waar al in de 13e eeuw een kerk stond.

De bijzondere kleuren vallen je als eerste op aan de Hervormde Kerk van Ferwoude: het zachte geel van de buitenmuren, het diepe blauw van de houten klokkentoren en ook de steenrode accenten bij vensters en deuren. Ze trekken je aandacht naar deze plek, waar al in de 13e eeuw een kerk stond. In 1762 werd die afgebroken. De oude tufsteen vond zijn weg naar de cementindustrie van Makkum.

De gevelsteen boven de vroegere ingang in de zuidgevel noemt 1767 als bouwjaar van de huidige kerk en gedenkt betrokken hoogwaardigheidsbekleders. In 1877 zijn de buitengevels bepleisterd en kreeg het godshuis ook zijn gele kleur. Het kleine aangebouwde voorportaal aan de westkant is van hetzelfde jaar.

Bij binnenkomst betreed je een sober en rustig interieur. Met een contrastrijk kleurenschema - met een blauwgeschilderd houten gewelf en bijna oranje afgelakte koorbanken - dat hier goed tot zijn recht komt. Tegen de zuidwand zie je een oude herenbank met een familiewapen. Het opschrift ‘Ferwouder Meer Bank’ verwijst naar het later drooggelegde meer dat vroeger in de nabijheid van het dorp lag. Dankbare katholieke Limburgers boden de gedenksteen aan die je in het voorportaal vindt. Hij herinnert aan hun gastvrije ontvangst in Gaast en Ferwoude tijdens de Tweede Wereldoorlog. Een soortgelijke steen kun je bewonderen in de Hervormde Kerk van Gaast.

Afstand tot jouw locatie:

Here you will find Hervormde Kerk Ferwoude

Buren 2
8761 PC Ferwoude
Plan your route

from your location

Show results

Search & book

Traveling party