Skip to main content
MAP

Nicolaaskerk Nijland

Nijland

De Nicolaaskerk is bijzonder mooi gelegen op een ovaal omgracht kerkhof, in het oude deel van het dorp Nijland. Pelgrims kunnen hier voor een klein bedrag logeren.

De Nicolaaskerk is bijzonder mooi gelegen op een ovaal kerkhof met een gracht eromheen, in het oude deel van Nijland. In de dertiende eeuw ontstond dit dorp in het drooggevallen zuidelijke deel van de Middelzee, op het nieuwe land. 

De kerk werd in het begin van de 16de eeuw gebouwd van hergebruikte gele kloostermoppen van de oude 13e eeuwse kerk, die gewijd was aan de Heilige Nicolaas van Myra. 

De volgende sage doet de ronde over de bouw van de kerk: tot drie keer toe werd alles wat de boeren overdag hadden opgebouwd ’s nachts weer afgebroken. Daarop besloten ze dat de plaats van de kerk door God moest worden aangewezen. Twee ossen werden voor een wagen met bouwmaterialen gespannen en daarna het land in gestuurd. Waar de wagen met de ossen de volgende ochtend zou worden aangetroffen, daar zou de kerk worden gebouwd. De ossen werden aangetroffen in een rietpoel en daar werd de kerk gebouwd. Een mooi kunstwerk van de ossen is te bezichtigen vlakbij de kerk.    

De kerk is een rijksmonument met een mooi interieur en in de kerkvloer liggen nog een aantal belangrijke gebeeldhouwde zerken.

De Protestantse Gemeente te Nijland zorgt voor het onderhoud en de instandhouding van deze kerk, waar nog zowat wekelijks kerkdiensten worden gehouden.

REFUGIO
Bijzonder is dat er in deze kerk op eenvoudige wijze kan worden gelogeerd door pelgrims.
Deze kerk ligt in de buurt van het Odulphuspad. Mensen die dit pelgrimspad bewandelen, kunnen hier de nacht doorbrengen voor € 15,- per persoon.  
Je kunt van deze refugio gebruikmaken als je:
- in bezit bent van een pelgrimspas van het Nederlands Genootschap van Sint  Jacob
- een routeboekje of stempelkaart van het Odulphuspad (of één van de andere Friese pelgrimsroutes)  
- donateur bent van de Nicolaaskerk

Het is wel noodzakelijk dat je vooraf telefonisch informeert naar de beschikbaarheid! 

Meer informatie over de huisregels kun je vinden op de website van Santiago aan het Wad.

Afstand tot jouw locatie:

Here you will find Nicolaaskerk Nijland

Tsjerkegreft 2
8771 SJ Nijland
Plan your route

from your location

Show results

Search & book

Traveling party