Voormalige Marneslenk
Pingjum
De Marneslenk was, samen met bijvoorbeeld de Middelzee of de Zuiderzee, een van de zeearmen die het binnenland insneed. Tussen Zurich en Kimswerd liep de Marneslenk het land in, om vervolgens tot Bolsward reiken.
De Marneslenk was, samen met bijvoorbeeld de Middelzee of de Zuiderzee, een van de zeearmen die het binnenland insneed.
Tussen Zurich en Kimswerd liep de Marneslenk het land in, om vervolgens tot Bolsward reiken. Elke keer als het vloed was, overstroomden de beide zijden van de Marneslenk. Door de afzettingen van klei en zeezand, zijn aan de weerszijden van de Marneslenk kwelderwallen ontstaan. Rond het jaar 1000 begon de Marneslenk te verzanden en tussen 1100 en 1200 was de Marneslenk al bedijkt. Vermoedelijk stonden de Marneslenk en de Middelzee ooit in verbinding met elkaar.
- Afstand tot jouw locatie:
Locations
View all locations-
Standbeeld Grutte Pier
Standbeeld Grutte PierDe grootste volksheld uit de Friese geschiedenis moet wel Pier Gerlofs Donia (1480-1520) zijn, oftewel Grutte Pier. Als gewone boer uit Kimswerd speelde een belangrijke rol in de strijd voor een onafhankelijk Friesland.
Kimswerd -
Pingjumer Gulden Halsband
Pingjumer Gulden HalsbandDe Pingjumer Gulden Halsband is een binnendijk die het dorp Pingjum beschermde tegen het water van de Marne: een zeearm van de Waddenzee.
Witmarsum -
Blazerhaven
BlazerhavenNaast de zeesluis in Workum vind je aan de ene kant scheepstimmerwerf De Hoop en aan de andere kant de Blazerhaven. Deze is in 2008 gegraven en vormt samen met De Hoop een historisch maritiem complex rond de oude Zuiderzeesluis van Workum.
Workum -
Buitenexpositie Stads- en Schepenfries
Buitenexpositie Stads- en SchepenfriesWat zeker niet aan een wandelroute door IJlst mag ontbreken, is de permanente buitenexpositie Schepenfries. De artistieke kroon op de viering van 750 jaar stadsrechten voor IJlst en een project dat maar liefst drie jaar onderzoek en realisatie kostte.
IJlst -
Klokkenstoel Ypecolsga
Klokkenstoel YpecolsgaYpecolsga is een buurtschap bij Woudsend. De dubbele klokkenstoel in Ypecolsga werd in 1956 geheel vervangen. Onder het merkwaardige helmdak hangen 2 klokken uit 1664.
Ypecolsga -
Klokkenstoel Broek
Klokkenstoel BroekOp een enigzins verhoogd kerkhof aan de vaart in Broek staat een witgeschilderde klokkenstoel met een helmdak. De luidklok is in 1600 door Hendrik Wegewaert gegoten.
Broek -
De Ald Toer
De Ald ToerDe kerktoren doet terugdenken aan de voormalige locatie van het dorp Easterwierrum.
Easterwierrum -
Hervormde Kerk Gaast
Hervormde Kerk GaastDe Hervormde Kerk van Gaast ligt aan de westrand van het kustdorp, net binnen de zeedijk. Hij wordt ook wel ‘It Beaken’ genoemd, omdat de toren boven de kruin van de dijk uitkomt. Je ziet hem dan ook vanuit de wijde omtrek.
Gaast -
Klokkenstoel Follega
Klokkenstoel FollegaDe klokkenstoel met helmdak staat op een klein rond kerkhof. In de klokkenstoel hangt een klok van P. van den Ghein uit 1596 met een diameter van 78 cm.
Follega -
It Kweade Wiif Fan Hylpen
It Kweade Wiif Fan HylpenEen herinnering aan het volksverhaal ‘it Kweade Wiif fan Hylpen’ is nog te vinden op het huis aan de Buren 44 in Hindeloopen. Een gevelsteen laat een hond zien met daarboven een engeltje, wat de vleugels uitgespreid heeft boven de hond.
Hindeloopen
In the neighbourhood
-
Bolsward - Waddenzeedijk | Elfstedenpad: etappe 8
Bolsward - Waddenzeedijk | Elfstedenpad: etappe 8(20.6 km)Bolsward