Kimswerd (Kimswert)
Kimswerd
Kimswerd staat bij de Friezen bekend als de geboorteplaats van de beruchte vrijheidsstrijder: Grutte Pier.
Take a look
Kimswerd staat bij de Friezen bekend als de geboorteplaats van de beruchte vrijheidsstrijder: Grutte Pier.
Volgens overlevering werd Grutte Pier rond 1480 geboren in het dorp. Hij vocht tegen het gezag van de Saksen, de keizer en de Hollanders. Voor de kerk van Kimswerd is een beeld voor hem opgericht.
Kimswerd ligt enkele kilometers onder Harlingen, niet ver van de Waddenzee. Dwars door de authentieke dorpskern stroomt de Harlingervaart, bewoners kunnen de overkant van het dorp met een hoog houten bruggetje bereiken.
Het beschermd dorpsgezicht van Kimswerd is leuk om even doorheen te wandelen. Breng ook een bezoek aan de herberg, genoemd naar Grutte Pier, om naar verhalen over hem te luisteren.
- Distance to your location:
Locations
View all locations-
Soal Beach Resort - Strandappartement type E | 6 persoons
Soal Beach Resort - Strandappartement type E | 6 persoons Workum -
Monument Richard Jung
Monument Richard Jung
Richard Jung werd geboren op 27 februari 1911 te Reichenberg in Tjechië. Hij was rangeerder bij de Tsjechische Spoorwegen. In 1942 kreeg hij een oproep om dienst te nemen in het Duitse leger, hetgeen Jung als felle tegenstander van het nationaal-socialisme weigerde. Hij pleegde sabotage en werd gearresteerd.
Jung zat opgesloten in diverse concentratiekampen en gevangenissen, waaruit hij ontslagen werd of wist te ontsnappen, onder andere te Wenizza, Dnjepropetrowsk, Dubno, Ratipol en Brual-Rhede Lager III. Hij vluchtte en kwam bij Nieuweschans Nederland binnen. Na veel omzwervingen dook hij onder in het Schar, bij de familie Johannes Kuiper. Hier verbleef hij negen weken en ontmoette hij Broer Akkerman uit Sintjohannesga.
Met Akkerman is hij weggegaan toen zijn gastheer in Drenthe werd gearresteerd. Op 8 april 1945 werd de groep Haskerland van de Nederlandse Binnenlandse Strijdkrachten gemobiliseerd. Jung ontpopte zich als een moedig verzetsman, die steeds vrijwillig het zwaarste en gevaarlijkste werk wilde doen.
Op zondag 15 april 1945 bood hij zich aan voor een verkenningstocht ten dienste van het Canadese leger, dat in de richting van de brug in Scharsterbrug oprukte. Jung ging op de fiets vooruit, maar toen dat te gevaarlijk werd, besloot hij te voet verder te gaan. Zo nu en dan zocht hij dekking in de zogenaamde eenmansgaten in de berm van de weg. In een gat dat voor de helft was dichtgegooid, heeft Jung geen dekking genoeg kunnen vinden, met als gevolg dat hij door de bezetter werd doodgeschoten.
Akkerman heeft onder vijandelijk vuur met de hulp van twee Canadese soldaten het stoffelijk overschot van Jung weggehaald. Op 18 april 1945 werd hij begraven op de N.H. begraafplaats te Sintjohannesga. Jung is herbegraven op Nationaal Ereveld Loenen. In Rotsterhaule is een weg naar Richard Jung vernoemd.
Onthulling
Het monument is onthuld op 15 april 1946. Het gedenkteken is een geschenk van de bevolking van Sintjohannesga en omstreken.
In the neighbourhood
View all routes-
Bolsward - Waddenzeedijk | Elfstedenpad: etappe 8
Bolsward - Waddenzeedijk | Elfstedenpad: etappe 8(20.6 km)Bolsward -
Museum fietsroute Bolsward-Wommels-Afsluitdijk
Museum fietsroute Bolsward-Wommels-Afsluitdijk(57.4 km)Bolsward -
Witmarsum-Harlingen | Klooster Claercamppad: etappe 11
Witmarsum-Harlingen | Klooster Claercamppad: etappe 11(16.9 km)Witmarsum