Direkt zum Hauptinhalt
Karte

Haventje van Laaxum (Laaksum)

Laaxum

Het haventje van Laaxum is een idyllisch plekje in Zuidwest Friesland. We noemen het wel het kleinste vissershaventje van Europa.

Hier schon mal ein Vorgeschmack

Het haventje van Laaxum (Laaksum op z'n Fries) is een idyllisch plekje in Zuidwest Friesland. We noemen het wel het kleinste vissershaventje van Europa, bestaande uit een haventje, enkele vissershuisjes, een boerderij en een hang. Er wonen maar een handjevol mensen.

In 1345 speelde het dorp een rol in de 'Slag bij Warns': een leger van graaf Willem IV uit Holland kwam hier namelijk aan land om de Friezen aan te vallen.

Laaksum was een echt vissersdorp, er werd op bot gevist en later ook op paling. Toen de Afsluitdijk in 1932 werd gebouwd, was het ook hier voorbij met de visserij. Er bleven slechts twee broers over die samen vissen op het IJsselmeer, hun boot ligt in het haventje van Laaxum.

Vanwege de mooie ligging aan de dijk en het IJsselmeer is Laaksum een bezienswaardigheid. Op een mooie zomerdag is het er druk met fietsers, motorrijders en andere dagjesmensen.

In de voormalige hang, een vierkant gebouwtje waar vroeger haringen werden gezouten en gerookt, is nu een visrestaurant gevestigd, waar je een lekker visje kunt halen.

Afstand tot jouw locatie:

Hier finden Sie Haventje van Laaxum (Laaksum)

Laaxum
8721 EW Laaxum
Route planen

vanaf jouw locatie

Zeige Suchergebnisse

Suchen & Buchen

Reisegruppe