Bunkerdag
Kazemattenmuseum, Kornwerderzand
Vaak onopvallend verborgen in het landschap, ligt de Nederlandse kust nog vol met bunkers uit de Tweede Wereldoorlog. Op zaterdag 24 mei is het Bunkerdag. Tussen 10.00 en 17.00 uur gaan van Zeeland tot en met de Waddeneilanden bunkers van de Atlantikwall open voor publiek.
Hier schon mal ein Vorgeschmack
Op zaterdag 24 mei 2025 is de 10e editie van Bunkerdag én wordt in het Kazemattenmuseum de film De Uittocht, Pingjum onder vuur, vertoond. De bunkers langs de Nederlandse kust zijn één dag samen open voor publiek. Van Zeeland tot en met de Waddeneilanden kun je tussen 10.00 en 17.00 uur een kijkje nemen in deze bijzondere bouwwerken uit de Tweede Wereldoorlog die onderdeel waren van de Atlantikwall. Vaak nauwelijks zichtbaar in het landschap – soms grotendeels onder het zand of begroeid door planten – herinneren ze nog altijd aan een belangrijke en ingrijpende periode in onze geschiedenis. In 2025 vieren we een bijzonder moment: het is 80 jaar geleden dat Nederland werd bevrijd. Reden om de film De Uittocht te vertonen.
Atlantikwall
De Europese kust veranderde tijdens de Duitse bezetting letterlijk in een vesting. Nazi-Duitsland legde in de Tweede Wereldoorlog een ruim 5000 kilometer lange verdedigingslinie aan: de Atlantikwall. Talloze bunkers, tankwallen en loopgraven, gebouwd op strategische plekken, zijn daarvan nog altijd de stille getuigen. Waar langs de kust bewoners gedwongen werden te evacueren, werd de bevolking op de Waddeneilanden juist gedwongen te blijven en samen te leven met de Duitse soldaten. De bezetter wilde dat het economische leven gewoon doorging en dat van alle voorzieningen gebruiken kon worden gemaakt.
Bunkerdag in Friesland
Wat van de buitenkant niet meer dan een blok beton lijkt, wordt tijdens Bunkerdag tot leven gebracht door de verhalen van de vele vrijwilligers. Bezoek je Friesland vanaf de Afsluitdijk, maak dan een stop op Kornwerderzand. Hier liggen de beroemde kazematten. Slechts 225 Nederlandse soldaten wisten ruim 15.000 Duitse soldaten tegen te houden in de meidagen van 1940. In 1943 werd de stelling Kornwerderzand onderdeel van de Atlantikwall. Het museum heeft de kazematten helemaal ingericht zoals het er in tijde van de oorlog uitzag. Soldaten laat hier zien hoe het was om destijds in een bunker te leven. Ook kan je hier een audiotour doen, films kijken. Verder ie er een tiental DAF YA126’s te bekijken, een 4-wiel aangedreven voertuig. De DAF YA-126 is er in drie verschillende basisuitvoeringen: wapendrager, radiowagen en ambulance.
Op Vlieland is het Bunkermuseum WN12H te bezoeken. Van de op Vlieland gebouwde stellingen is WN 12H als enige bewaard gebleven. Met de inzet van veel vrijwilligers zijn de bunkers en loopgraven uitgegraven en gerestaureerd.
In de duinen van Ameland ligt de voormalige keukenbunker, nu ingericht als museum. Tijdens een fietstocht horen bezoekers meer over het bunkercomplex in West-Ameland.
Op Schiermonnikoog kunnen bezoekers terecht bij onder andere de gigantische Wassermannbunker. Bovenop de bunker is te genieten van het prachtige uitzicht.
Het hele programma is te bekijken op www.bunkerdag.nl. Toegangskaarten zijn op de dag zelf verkrijgbaar bij de verschillende bunkerlocaties. Met één entreebewijs zijn alle deelnemende locaties toegankelijk.
De Uittocht, Pingjum onder vuur
De Uittocht, Pingjum onder vuur, is een film over het begin van de oorlog bij de stellingen Wons en Kornwerderzand en de spannende uittocht en bevrijding van Pingjum. Het is een filmische registratie van de theatrale vertelling ‘De Uittocht’ uit 2024 door stichting Nieuw Atlantis.
Hier finden Sie
Bunkerdag
Kazemattenmuseum
8752 TP Kornwerderzand Route planen
vanaf jouw locatie