Direkt zum Hauptinhalt
Karte

Vuurtoren van Lemmer

Lemmer

Je kunt hem niet missen, wanneer je Lemmer binnen komt varen vanaf het IJsselmeer. Nog steeds word je van harte welkom geheten door dit beeldbepalende icoon; de Vuurtoren van Lemmer.

Je kunt hem niet missen, wanneer je Lemmer binnen komt varen vanaf het IJsselmeer. Nog steeds word je van harte welkom geheten door dit beeldbepalende icoon; de Vuurtoren van Lemmer. Ook al is de vroegere functie natuurlijk al lang vervangen met hedendaagse techniek.

En ook ‘Nog steeds’ is niet helemaal op z’n plaats. Letterlijk niet, want een tijd lang was dit monument aan de Vuurtorenweg er niet. Om precies te zijn tussen 1968 en 1994.
In 1968 werd de oude echte vuurtoren, gebouwd in 1885, afgebroken. Dat lag niet alleen aan de functie die verloren was gegaan. Voor hangjongeren-van-toen, werd het hun geliefde plek voor mooie en spannende zaken. Daar dacht de politiek heel anders over, dus de keus werd toen: afbraak.
Herbouw is te danken aan de filmmaker Pieter Verhoeff, die de film De Vuurtoren (1994) ging maken, gebaseerd op zijn eigen jeugd.
Voor deze film werd een prachtige replica gebouwd, met financiële steun van de Lemsters en het Lemster zaken- en bedrijfsleven. Na de filmopnames, niet in Lemmer, maar in de omgeving van Stavoren, keerde de Vuurtoren terug op de plek waar die hoort: aan het eind van de Vuurtorenweg.
En ook al is deze de oorspronkelijke functie kwijt, bij het zien voel je je gelijk veilig en je wordt vriendelijk begroet: Welkom in Lemmer!

Afstand tot jouw locatie:
Zeige Suchergebnisse

Suchen & Buchen

Reisegruppe