Direkt zum Hauptinhalt
Karte

Nijhúzumer Tsjerke

Nijhuizum

De kerk van Nijhuizum is de kleinste van Friesland, in 1721 opgetrokken uit de restanten van een ouder gebouw. Het is een bescheiden kerkje met een kerktoren en een eenvoudig interieur.

Nijhuizum is een dorpje waar je alleen met de fiets of wandelend per ongeluk verzeild kunt raken. Met de auto moet je de doodlopende weg vanuit Workum nemen. Deze weg leidt je naar het kleinste kerkje van Friesland.

De kerk van Nijhuizum is in 1721 opgetrokken uit de restanten van een ouder gebouw. Vermoedelijk was dat een in romaanse stijl opgetrokken katholieke kerk, gewijd aan St. Nicolaas.

Nu staat er een bescheiden gebouwtje met een kerktoren en een eenvoudig interieur. In de plavuizen vloer liggen bij de ingang twee grafstenen, uit 1779 en 1799, van resp. ene Antje Sytses en ene Jantje Jans, beide waren ‘huisvrouwen’ van Sytse Hessels, beter bekend als ‘Dorp-Regter van den Dorpe Nieuwhuisum’.

In de Nijhúzumer kerk is geen verwarming en geen verlichting aanwezig, daarom gingen de kerkgangers vroeger al vaak naar Gaastmeer voor de eredienst. En in de zomermaanden kwamen de Gaastmeerders met hun bootjes over het water naar Nijhuizum. 

Tegenwoordig worden er in de zomer nog steeds een aantal malen oecumenische diensten georganiseerd door de Nijhuizumer gemeenschap. Daarnaast wordt de kerk verhuurd voor kleinschalige bijeenkomsten zoals huwelijken en concerten. 

De kerk is in eigendom van Stichting De Nijhúzumer Tsjerke. Voor informatie over het gebruik van de kerk kun je contact opnemen met deze stichting.

Afstand tot jouw locatie:

Hier finden Sie Nijhúzumer Tsjerke

Nummer 7
8775 XD Nijhuizum
Route planen

vanaf jouw locatie

Zeige Suchergebnisse

Suchen & Buchen

Reisegruppe