Wons
Wons
Het dorp Wons speelde een belangrijke rol tijden de inval van het Duitse leger in 1940. Dit had te maken met haar legging tegenover de Afsluitdijk. De Wonsstelling was de laatste hindernis voordat de Duitse troepen de Afsluitdijk bereikten.
Het dorp Wons speelde een belangrijke rol tijden de inval van het Duitse leger in 1940. Dit had te maken met haar legging tegenover de Afsluitdijk. De Wonsstelling was de laatste hindernis voordat de Duitse troepen de Afsluitdijk bereikten. De stelling werd in een korte tijd gebouwd en bestond uit bouwwerken van grond en hout. De slecht gebouwde stellingen kregen dan ook al snel de bijnaam ‘Wee-ons’. Van de stellingen is niks meer helaas niks meer overgebleven, op deze plek stonden twee 'Wee-ons'.
In Wons staat het monument voor het Canadese regiment Queen's Own Rifles of Canada. Dit regiment was verantwoordelijk voor de bevrijding van Wons op 16 april 1945. Tijdens een fel vuurgevecht met goed bewapende Duitse militairen worden drie pantservoertuigen uitgeschakeld en 11 Canadese militairen gedood. Het betrokken Canadese regiment landde op 6 juni 1944 tijdens D-Day op Juno Beach in Normandië en vocht zich een weg door Noord-Frankrijk, België en Nederland.
(deze locatie is onderdeel van de route Stelling Kornwerderzand)
- Afstand tot jouw locatie:
Standorte
Alle Standorte anzeigen-
Buitenexpositie Stads- en Schepenfries
Buitenexpositie Stads- en SchepenfriesWat zeker niet aan een wandelroute door IJlst mag ontbreken, is de permanente buitenexpositie Schepenfries. De artistieke kroon op de viering van 750 jaar stadsrechten voor IJlst en een project dat maar liefst drie jaar onderzoek en realisatie kostte.
IJlst -
Klokkenstoel Idzega
Klokkenstoel IdzegaHet dorp Idzega heeft een eigen klokkenstoel van azobéhout met een zadeldak. Het is gebouwd ter vervanging van de afgebroken kerk.
Idzega -
Klokkenstoel Rottum
Klokkenstoel RottumRottum heeft een betonnen klokkenstoel met zadeldak. Het dorp heeft een tijdlang een eigen kerk gehad maar in 1791 werd deze kerk afgebroken nadat deze er jaren vervallen bij stond.
Rottum -
Klokkenstoel Hennaard
Klokkenstoel HennaardHet kerkhof op de terp van Hennaard is omringd door iepen en een iepenhaag. Naast nieuwere grafstenen zijn hier ook zerken uit de 17de en 18de eeuw te vinden. In het midden staat een vierkant klokhuis.
Hennaard -
Pancratiuskerk Wolsum
Pancratiuskerk WolsumBovenop de terp in het hart van het middeleeuwse dorpje Wolsum ligt de Pancratiuskerk, omgeven door een kerkhof. Het is een zaalkerk met driezijdige koorsluiting en een houten geveltoren met ingesnoerde spits.
Wolsum -
Mummiekelder in Nicolaaskerk Wiuwert
Mummiekelder in Nicolaaskerk WiuwertIn 1765 vonden timmerlieden tijdens houtsnijwerkzaamheden in de kerk bij toeval gave lichamen in de grafkelder. Het was de schrik van hun leven. In paniek renden ze de Nicolaaskerk uit.
Wiuwert -
Stadsgrachten Bolsward
Stadsgrachten BolswardBolsward werd echt welvarend door de zuivelhandel in de 17e eeuw. Dit zie je goed terug in de huizen langs de stadsgrachten uit die tijd.
Bolsward -
Klokkenstoel Loënga
Klokkenstoel LoëngaDe klokkenstoel van Loënga is een hoge klokkenstoel met een zadeldak. Met uitzondering van zondag wordt de klok dagelijks tweemaal geluid, om 12.00 uur en om 16.00 uur.
Loënga -
Hervormde Kerk Gaast
Hervormde Kerk GaastDe Hervormde Kerk van Gaast ligt aan de westrand van het kustdorp, net binnen de zeedijk. Hij wordt ook wel ‘It Beaken’ genoemd, omdat de toren boven de kruin van de dijk uitkomt. Je ziet hem dan ook vanuit de wijde omtrek.
Gaast -
Schoorsteen van Nooitgedagt
Schoorsteen van NooitgedagtHet silhouet van IJlst wordt mede bepaald door de oude schoorsteen van de fabriek, waarop van boven naar beneden Nooitgedagt te lezen valt. De fabriek was decennialang toonaangevend in het ontwerpen en maken van schaatsen, kinderspeelgoed en gereedschap.
IJlst