Voormalige Marneslenk
Pingjum
De Marneslenk was, samen met bijvoorbeeld de Middelzee of de Zuiderzee, een van de zeearmen die het binnenland insneed. Tussen Zurich en Kimswerd liep de Marneslenk het land in, om vervolgens tot Bolsward reiken.
De Marneslenk was, samen met bijvoorbeeld de Middelzee of de Zuiderzee, een van de zeearmen die het binnenland insneed.
Tussen Zurich en Kimswerd liep de Marneslenk het land in, om vervolgens tot Bolsward reiken. Elke keer als het vloed was, overstroomden de beide zijden van de Marneslenk. Door de afzettingen van klei en zeezand, zijn aan de weerszijden van de Marneslenk kwelderwallen ontstaan. Rond het jaar 1000 begon de Marneslenk te verzanden en tussen 1100 en 1200 was de Marneslenk al bedijkt. Vermoedelijk stonden de Marneslenk en de Middelzee ooit in verbinding met elkaar.
- Afstand tot jouw locatie:
Standorte
Alle Standorte anzeigen-
Grutte Tsjerke Sloten
Grutte Tsjerke SlotenDe protestantse laatgotische kerk van Sloten werd in 1647 gebouwd op de plaats waar daarvoor de Sint-Janskapel heeft gestaan.
Sloten -
Grote Kerk Allingawier
Grote Kerk AllingawierOp de terp in de dorpskern van Allingawier stond al voor het jaar 1000 een kapel en later een tufstenen kerk. In 1634 verrees er een bakstenen zaalkerk met zadeldaktoren. Rond 1785 is hij tot het huidige formaat ingekort en voorzien van een nieuw koor.
Allingawier -
Huize Boschoord
Huize BoschoordLandhuis uit 1871 van Jonkheer van Eysinga met achter het huis de Vegelinbossen waar je prachtig kunt wandelen.
Sint Nicolaasga -
Arumer Groenedijk
Arumer GroenedijkDe Arumer Groenedijk is een dwarsdijk gelegen in de Marneslenk, waarmee een gedeelte van deze slenk werd ingepolderd.
Kimswerd -
Klokkenstoel Hennaard
Klokkenstoel HennaardHet kerkhof op de terp van Hennaard is omringd door iepen en een iepenhaag. Naast nieuwere grafstenen zijn hier ook zerken uit de 17de en 18de eeuw te vinden. In het midden staat een vierkant klokhuis.
Hennaard -
Klokkenstoel Skarl
Klokkenstoel SkarlOp een verhoogd rond kerkhof (natuurlijke terp) staat een houten klokkenstoel uit 1898 met metalen helmdak en één klok. Een eerdere versie van deze klokkenstoel was mogelijk uitgevoerd met een zadeldak.
Hemelum -
Haghakerk Heeg
Haghakerk HeegJe vindt deze kerk middenin het vroegmiddeleeuwse waterdorp, op een kleine terp. Hij is prachtig omlijst door een kerkhof en een schilderachtig kerkbuurtje – tsjerkebuorren, in het Fries.
Heeg -
Wonsstelling
WonsstellingHet dorp Wons speelde een belangrijke rol tijdens de inval van het Duitse leger in 1940. Dit had te maken met haar ligging tegenover de Afsluitdijk. De Wonsstelling was de laatste hindernis voordat de Duitse troepen de Afsluitdijk bereikten.
Wons -
Mummiekelder in Nicolaaskerk Wiuwert
Mummiekelder in Nicolaaskerk WiuwertIn 1765 vonden timmerlieden tijdens houtsnijwerkzaamheden in de kerk bij toeval gave lichamen in de grafkelder. Het was de schrik van hun leven. In paniek renden ze de Nicolaaskerk uit.
Wiuwert -
Van Doniakerk Makkum
Van Doniakerk MakkumDe Van Doniakerk staat wat afzijdig aan de noordrand van Makkum, bovenop de duizend jaar oude Sint Maartensterp. Ooit was deze terp het middelpunt van het Friese Zuiderzeedorp.
Makkum
In der Nachbarschaft
-
Bolsward - Waddenzeedijk | Elfstedenpad: etappe 8
Bolsward - Waddenzeedijk | Elfstedenpad: etappe 8(20.6 km)Bolsward