Ga naar inhoud
MAP

Lezing 'Schippersvrouwen'

Dit evenement heeft al plaatsgevonden

Fries Scheepvaart Museum, Sneek

"Heit was de baas, maar mem was de schipper." Lezing van Sippy Tigchelaar en Alice Booij over schippersvrouwen en het dagelijks leven aan boord van een vrachtschip onder zeil.

“Heit was de baas, maar mem was de schipper.” Zo omschrijft een schippersdochter de taakverdeling tussen haar ouders, in het boek Schippersvrouwen ~ Verhalen boven water. In dat boek laten Sippy Tigchelaar en Alice Booij, aan de hand van interviews met 15 schippersvrouwen, zien dat deze vrouwen eigenlijk heel geëmancipeerd waren. Op woensdag 22 maart geven ze er een lezing over in het Fries Scheepvaart Museum.

Hard werken

Het was hard werken, in de tijd van de vrachtvaart onder zeil. Het gezinsleven speelde zich af in een hele kleine roef. Op een paar vierkante meter moest de schippersvrouw koken, eten, de was doen en speelden de kinderen. Maar ook op het schip was ze onmisbaar: vaak stond ze aan het roer of de fok, of liep ze in de ‘beage’ om het schip te trekken als er geen wind stond. Over het dagelijks leven aan boord zullen Sippy Tigchelaar en Alice Booij alles vertellen op 22 maart. Na afloop van de lezing is het mogelijk de vernieuwde Skûtsjezaal van het museum te bekijken, waar de verhalen van de schippersvrouwen een prominente plek hebben gekregen.

Praktische informatie

De lezing begint om 15.00 uur, inloop vanaf 14.30 uur. Vanwege de grote belangstelling is het belangrijk om u vooraf aan te melden. Dat kan via balie@friesscheepvaartmuseum.nl. Entree € 4,75 (incl. een kopje koffie/thee); museumkaarthouders en leden van de Vereniging Fries Scheepvaart Museum krijgen gratis entree.

Wanneer:
t/m 22 maart
Prijsinformatie:
Vanaf € 4,75

Hier vind je Lezing 'Schippersvrouwen'
Fries Scheepvaart Museum

Adres:
Fries Scheepvaart Museum Sneek
Kleinzand 16
8601BH Sneek
Plan je route
Afstand:
Toon resultaten

Zoek & boek

Reisgezelschap

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang tips, de evenementenkalender en aanbiedingen van VVV Waterland van Friesland.