Ga naar inhoud
MAP

Cultureel Festival: Liefde voor het water

Dit evenement heeft al plaatsgevonden

Fries Scheepvaart Museum, Sneek

Kom op 28 oktober naar cultureel festival ‘Liefde voor het water’ in het Fries Scheepvaart Museum in Sneek. Schrijvers brengen een ode aan het water, schippers leggen hun varend erfgoed aan, er is film en muziek, goed eten en veel gezelligheid.

Om het 85-jarig jubileum van het museum én de liefde voor het water te vieren organiseert het Fries Scheepvaartmuseum samen met de Stichting Ronde en Platbodemjachten, een bruisend festival op zaterdag 28 oktober.

Muziek

Drijvend op het water in een gigantische baljurk, begeleid door twee sierlijke waterlakeien, laat de Drijvende Diva de prachtigste aria's horen. Laat je meevoeren op de klanken van de zingende glazen van Rogier Kappers, die het enige glasorgel van Nederland bouwde. Of zing lekker mee met waterklassiekers begeleid door human jukebox Bruno Rummler.

Een mooie cross-over tussen muziek en literatuur zijn de gedichten van scheepsarts J.J. Slauerhoff, op muziek gezet door troubadour Jankobus Seunnenga.

Literatuur

Duik in de literatuur met schrijver en Volkskrant-journalist Toine Heijmans. Hij schreef zijn bestseller Op zee en de romans die daarna kwamen allemaal in de stuurhut van zijn boot. Met op de achtergrond de marifoonberichten. Kirsten van Santen zwom kris-kras door Nederland en schreef daarover het literaire zwemboek Water pakken. Ze neemt je mee op verkenning door de natte wildernis en naar de culturele betekenis van het zwemmen. Nikki Dekker debuteerde in 2022 met Diepdiepblauw, dat eigenlijk zowel een roman als een natuurboek en een essay is. Ze onderzoekt wat we van dieren onder water kunnen leren over liefde en identiteit.

Historische schepen

Een aantal bijzondere historische schepen zet koers naar Sneek. Stap aan boord en ontdek dit prachtige varend erfgoed. Zoals de Friese boeier Semper Idem uit 1890 - volgens de kenners nog mooier dan het Statenjacht. Of de replica van de palingaak uit Heeg, Korneliske Ykes II. Andere schepen die aanleggen zijn de boeier Maria Pauline, het Friese jacht Zephyrus, skûtsje de Dankbaarheid, tjotter Anna Beatrijs en de open schouw. 
De SSRP-schepen liggen aan de Bothniakade en zijn vanaf daar te bekijken. De palingaak en het skûtsje zijn ook toegankelijk voor bezoekers. Vergeet niet ook in het museum een bezoekje te brengen aan de restaurateur van de scheepsmodellen.

Proeverijen

De liefde voor het water gaat ook door de maag! Verras je smaakpapillen bij watersommelier Mariëlle Thiadens. Ze laat je de meest bijzondere mineraalwaters proberen. Freerk Visserman komt palingroken in de tuin van het museum, en natuurlijk kun je zijn lekker palinghapjes proeven rondom de rookton.

Kinderen

Neem de kinderen mee en laat ze hun eigen liefde voor het water ontdekken! Het kindermuseum wordt omgetoverd tot creatieve maakplaats, waar je naar keuze kunt knutselen met allerlei materialen. Knoop een armbandje, bouw een bootje of maak een mooi scheepsportret. In het kindermuseum kun je ook lekker spelen en bouwen met lego of kapla. En er zijn doorlopend grappige, ontroerende of spannende animatiefilmpjes over mythische zeewezens te zien. Ook zijn er korte voorstellingen over Woeste Willem en Michiel de Ruijter.

Praktische informatie

Het festival wordt gehouden op zaterdag 28 oktober in en om het Fries Scheepvaart Museum en op atelierschip de Eestroom. Het programma start om 13.00 uur en eindigt met een optreden van de Drijvende Diva om 20.30 uur. Het volledige programma met tijdschema volgt binnenkort op de website en socials van het museum.

Houd er rekening mee dat de zalen in het museum en de Eestroom plek hebben voor 100 man per keer. Er is dus kans dat je niet alle optredens kunt zien. Kom op tijd, want vol = vol en het is niet mogelijk om vooraf te reserveren. De Eestroom is helaas niet toegankelijk voor mensen in een rolstoel. De zalen in het museum zijn dat wel.

Kaarten zijn te koop via de website van het museum en kosten € 17,50 voor  volwassenen en € 5,00 voor kinderen. Bent u lid van de Vereniging Fries Scheepvaart Museum of heeft u een Museumkaart? Dan is de entree € 10,00 euro. Neem wel uw ledenpas en/of museumkaart mee, want die controleren we bij de kassa. Een ledenpas is geldig voor 2 personen.

Voor de slotfilm 'Maiden' op de Eestroom reserveer je apart een kaartje via de website.

Wanneer:
t/m 28 oktober 2023
Afstand tot jouw locatie:

Hier vind je Cultureel Festival: Liefde voor het water
Fries Scheepvaart Museum

Fries Scheepvaart Museum Sneek
Kleinzand 16
8601 BH Sneek
Plan je route

vanaf jouw locatie

Toon resultaten

Zoek & boek

Reisgezelschap

Schijf je in voor onze nieuwsbrief.

Ontvang tips, de evenementenkalender en aanbiedingen van VVV Waterland van Friesland.