Ga naar inhoud
MAP
Tamme duif

Expositie 'Twee zielen, één natuur'

Museum Sloten is maar wat trots op deze twee inwoners van de stad: samen maakten ze al eerder het boek Tsjilp! 25 fûgelgedichten foar grutte en lytse protters, en nu is hun werk tot en met oktober 2021 in het echt te zien in de expostie 'Twee zielen, één natuur'. 

Het idee van de dichter

Eppie Dam is van boerenkomaf en opgegroeid met weilanden en vogels.  Helaas is er van d…

Museum Sloten is maar wat trots op deze twee inwoners van de stad: samen maakten ze al eerder het boek Tsjilp! 25 fûgelgedichten foar grutte en lytse protters, en nu is hun werk tot en met oktober 2021 in het echt te zien in de expostie 'Twee zielen, één natuur'. 

Het idee van de dichter

Eppie Dam is van boerenkomaf en opgegroeid met weilanden en vogels.  Helaas is er van de natuur nog maar weinig over, en Eppie is niet niet de enige die daar pijn van heeft.  Het maakt het schrijven van vogelgedichten soms ook bijna dubbel.  Alsof ze alleen nog op papier bestaan.  Toch werkt hij altijd met veel plezier aan zijn vogelgedichten.  Het blijft een hele uitdaging om niet alleen het uiterlijk van de vogels te beschrijven, maar tegelijk door te dringen tot hun gedachten.  Die kennen wij mensen natuurlijk niet, maar soms is het aardig om het idee van een dichter te volgen.  Ook voor de dichter zelf.

Dienstbaar aan het woord

Het werk van de illustrator komt altijd ná het werk van de schrijver.  In die zin is de illustratie altijd ‘dienstbaar’ aan het woord.  Maar tussen Lienke en Eppie is wel altijd veel overleg: ‘Hoe stel je je de vogel voor, wat moet hij doen, welke beelden zie je voor je’.  De afbeelding moest immers wel aansluiten bij het gedicht van Eppie.

Je ziet het er misschien niet aan af, maar het uitwerken van een vogellino is een precies en intensief proces waar vooral vooraf veel denkwerk aan te pas komt: ze moet immers in spiegelbeeld denken, en wat ze wegsnijdt is weg.  Meerkleurendrukken maken is helemaal een behoorlijke denkklus, omdat je vooraf moet bedenken in welke fasen je welke delen moet wegsnijden.  Je werkt namelijk van licht naar donker.  Eerst een afdruk met de lichtste kleur, bijvoorbeeld lichtgeel.  Daarna weer snijden voor de volgende afdruk met donkergeel.  Zo bouw je laag voor laag op en houd je uiteindelijk een linoleumplaatje over waarin bijna alles is weggesneden.

Blije dichter

Het resultaat mag er zijn! Ook Eppie is heel gelukkig met de lino’s van Lienke.  Het zijn ware kunstwerken, sterk van vorm, rijk en gewaagd van kleur.  Maar wat voor hem het belangrijkste is: alle vogels drukken iets uit van zichzelf, we kijken bijna in hun ziel.  Blijer kun je een dichter niet maken.

Wanneer

  • Elke dinsdag, woensdag, donderdag en vrijdag t/m 31 oktober 2021 11.00 - 17.00 uur
  • Elke zaterdag en zondag t/m 31 oktober 2021 13.00 - 17.00 uur
  • Let op: openingstijden kunnen afwijken tijdens feestdagen
  • Gesloten op feestdagen

Neem alvast een kijkje

Prijzen

  • Kinderen€ 2,50 (van 6 t/m 12 jaar)
  • Volwassenen€ 3,50
  • MJK (Museumjaarkaart)Gratis

In de buurt

Toon resultaten

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang tips, de evenementenkalender en aanbiedingen van VVV Waterland van Friesland.