Ga naar inhoud
MAP

De leukste eropuit tips in Waterland van Friesland

"Wat binne wy moai fuort net"

Het is een gevleugelde uitspraak van Friezen wanneer ze er samen lekker op uit zijn. We zijn benieuwd op welke plek, route of bij welk uitstapje jij deze zin roept in Waterland van Friesland. Stuur deze MOAI FUORT tip in, zodat we het met de wereld kunnen delen. Zo ontdekken we samen al het moois van onze regio. Uit alle inzendingen verloten we een MOAI FUORT trui t.w.v. € 34,95. 
Stuur hiervoor jouw eropuit tip mét foto of filmpje naar moaifuort@waterlandvanfriesland.nl.
Je kunt meedoen t/m 31 december 2023. Hier vind je de actievoorwaarden.

Wil je weten wat er vandaag te doen is? Bekijk dan snel onze Uitagenda.

Tips van ervaringsdeskundigen

moai fuort met lydia

Aan de hand van de 'Autoroute langs waterwerken' ontdekte Lydia de watericonen van Zuidwest Friesland. "Tijdens deze route bezoek je o.a. het Woudagemaal in Lemmer, ontdek je het houtzaagambacht bij houtzaagmolen De Rat, kom je langs de drie kliffen van Gaaterland en bezoek je een aantal Elfstedenstadjes. De autoroute is een geweldige ontdekkingstocht langs al deze bijzondere waterwerken".

Lees de blogs over de autoroute

moai fuort met Giovanna

"Samen met mijn man heb ik het Elfstedenpad gewandeld. Wij hebben dit pad verdeeld in meerdere etappes/weekendjes weg. Wat ons betreft een perfecte constructie. Zo hadden we diverse leuke uitstapjes in Friesland op de planning én hadden we naast het wandelen alle tijd om de Elfstedenstadjes te bezoeken. Onderweg hebben we overnacht bij leuke hotels en B&B's. Wij hebben dus volop genoten van onze Elfstedentocht; een echte aanrader!"

Maak je eigen Elfstedentocht
fontein ijlst met molen op de achtergrond

moai fuort met Fenne

Fenne is samen met haar zusje en beppe (oma) naar Museum Joure geweest. Volgens Fenne is dit "een heel leuk museum, want er is voor kinderen van alles te doen. En in de vakanties zijn er vaak extra kinderactiviteiten tijdens de 'Maakfabriek'. Dan kun je met bijvoorbeeld metaal of een ander materiaal aan de slag." Ook snoepjes halen bij het ouderwetse winkeltje De Witte Os en sûkerbôle eten bij Museumcafé De Túnkeamer vielen in de smaak. Bij Museum Joure kun je dus echt een dagje 'moai fuort'! 

twee kinderen aan de slag bij de maakfabriek in museum joure

moai fuort met Karin

Volgens Karin Veenstra is de ‘Elfstegentocht’ van Woudsend een echte ‘Moai fuort tip’. Dit dorp aan de Elfstedenroute, gelegen tussen de Hegemer Mar en Sleattemer Mar, heeft de charme van vroeger behouden. De Elfstegentocht laat je dwalen door smalle steegjes en leidt je langs gerestaureerde panden, kerken, molens en geeft je verrassende doorkijkjes. Elke steeg vertelt een eigen verhaal, zoals ook de steeg Kollegat. Jarenlang hebben hier verliefde stelletjes hun relatie op de steegmuren vereeuwigd. Welke namen lees jij? De extra tip van Karin: maak na afloop een culinair uitstapje bij een restaurant in Woudsend.

Ga op Elfstegentocht

moai fuort met rixt

Door Rixt de Boer is de ‘Moai fuort tip’ ingezonden ‘met de boot door Gaasterland’. De Luts is een rivier die loopt door Balk en dwars door het bos van Gaasterland. Dit is het mooiste stukje van de Elfstedenroute en prachtig om overheen te varen. Deze waterweg wat lijkt te gaan door een natuurlijke bostunnel van eeuwenoude bomen. Door deze natuurlijke beschutting is het een geliefd stuk om met een klein bootje, sloep, sup of kano overheen te varen. Vanuit Balk gezien eindigt de Luts op het idyllische meertje van natuurgebied de Wyldemerk.

Ontdek Gaasterland
een wit bootje die over een slootje vaart omringt door groene bomen

moai fuort met wiepkje

"Ik woon en werk in Waterland van Friesland en elke dag verwonder ik me weer. Wat wonen we toch in een prachtige omgeving! De combinatie van de Friese meren en de weidse landschappen vind ik geweldig. En door de wisselende seizoenen, het weer en de veranderingen van de natuur ontdek je elke dag iets anders. Graag trek ik eropuit met mijn hond en dan kom ik op de mooiste plekken. Zo mocht ik een keer als blogger voor VVV Waterland van Friesland de Reidmarroute kanovaren samen met hond Yfke. We hebben er met volle teugen van genoten. Deze route is echt ideaal voor kanovaarders en suppers omdat hier geen grote boten mogen komen."

Bekijk de Reidmarroute

moai fuort met wilco

"In mijn vrije tijd ontspan ik volledig door te gaan roofvissen. En in Friesland vissen is dan toch wel het mooist. Je hebt hier alles en je kunt over het water overal komen. Het liefst vis ik in mijn Hobie viskayak, maar ik ben ook wel met een visboot de Snitser Mar op gegaan. Daar ving ik vlak voor de sluis van Terherne, één van dé vis hotspots in de Snitser Mar, deze prachtige snoekbaars van 84 centimeter. Ook denk ik wel dat er echte monstervissen in de Snitser Mar zwemmen en zeker in het IJsselmeer: de meerval. Al zou ik die liever zelf niet vangen in mijn viskano, onlangs is er eentje in Nederland gevangen van 2,37 meter!"

Bekijk visplekken in Zuidwest Friesland

Ontdek meer eropuit tips in Friesland

Zoek & boek

Reisgezelschap

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang tips, de evenementenkalender en aanbiedingen van VVV Waterland van Friesland.