Ga naar inhoud
MAP

Scrooge!

Dit evenement heeft al plaatsgevonden

Mauritiuskerk IJlst, IJlst

Kerstlied van een vrek - het op één na mooiste kerstverhaal ooit verteld en gespeeld door Bruun Kuijt

1870 was het jaar dat de schrijver Charles Dickens overleed. Ter ere van zijn 150ste sterfdag heeft Bruun Kuijt zijn bejubelde solovoorstelling KERSTLIED VAN EEN VREK! in 2020 weer opgepakt. Door Covid-19 is deze reprise verplaatst naar 2022. Ook in 2023 zal Kuijt zijn tournee hervatten.

1973. Regisseur / acteur Bruun Kuijt doorloopt zijn middelbare school. Hij ziet een Engelse acteur een solovoorstelling van A Christmas Carol spelen. De vonk slaat over. Twintig jaar later, bewerkt en regisseert Kuijt de bejubelde lunchvoorstelling Scrooge! in Theater Bellevue, die met succes het jaar daarop wordt geprolongeerd. In 2005, 2006 en 2007 speelde hij zijn solovoorstelling Kerstlied van een vrek in diverse theaters in Nederland, waarvoor hij bovenstaande recensie (Volkskrant) ontving.

In 2020, 150 jaar na de dood van Charles Dickens, keert hij terug naar het moment waarop het theater hem voorgoed in zijn greep kreeg. Kuijt kruipt wederom in de rol van verteller, Scrooge, Marley en nog meer heerlijke figuren uit het beroemde A Christmas Carol. Hij gaat terug naar de bron en bindt de strijd aan met de idee dat dit verhaal een karikatuur van zichzelf is geworden. Na meer dan 150 jaar film-, televisie- en theaterbewerkingen, animaties en kinderversies van A Christmas Carol lijkt het originele verhaal van Charles Dickens wat ondergesneeuwd. Velen kennen de mooie vertelling van de diverse versies op televisie rond kerst, maar slechts weinigen hebben de tekst van Dickens echt gelezen. Dickens’ woorden vertellen het verhaal zoals het verteld moet worden.

Meer informatie over Bruun Kuijt:
Bruun Kuijt is acteur, regisseur, schrijver en producent. Hij studeerde in 1983 af aan de Academie voor Kleinkunst, waar hij in 1981 de creativiteitsprijs kreeg voor zijn soloprogramma. Hij stond als acteur/zanger in diverse musicals, en maakte en speelde met het theaterduo Echte Mannen jarenlang diverse voorstellingen.
Op tv was hij onder meer te zien in Geheime Dienst bij de VARA en in de bioscopen in Karakter en Lef.
Op het uitgebreide regie-cv van Kuijt (153 regies) staan onder meer naast de tv-serie Kinderen Geen Bezwaar diverse kerstvoorstellingen als Scrooge en David Copperfield, Assepoester, Het Mysterie van Charles Dickens. Verder musicals van Nijntje, Pluk van de Petteflet, Buurman en Buurman, Hoe Overleef ik-voorstellingen, De Kleine Kapitein; theaterkomedies als Noises Off, Tel Uit Je Winst, The Odd Couple, Een Zomerzotheid, Joop ter Heul, De Flat van Jet, Zadelpijn, Shirley Valentine, Little Voice, The Play that goes wrong, Mooi weer vandaag, Op bezoek bij meneer Green en Enkele Reis. Bij het thrillertheater regisseerde hij acht voorstellingen. 
Dit seizoen regisseerde hij Adam en Eva met Ellen Pieters en Han Oldigs, Feste Grûn van JM Teaterwurk, Project Tieneman met de KM Kapel Johan Willem Friso, de serie Kennie Bennie in Enschede en Fanny en Marius van Teater Snits. Komend seizoen zal hij oa. Pietje Bell regisseren en het vervolg op Hendrik Groen: Rust en Vreugd.

Wanneer:
t/m 9 december 2023
Prijsinformatie:
Vanaf € 13,50
Afstand tot jouw locatie:

Hier vind je Scrooge!
Mauritiuskerk IJlst

Nederlands Hervormde Kerk IJlst
Eegracht 43
8651 EG IJlst
Plan je route

vanaf jouw locatie

Toon resultaten

Zoek & boek

Reisgezelschap

Schijf je in voor onze nieuwsbrief.

Ontvang tips, de evenementenkalender en aanbiedingen van VVV Waterland van Friesland.