Workum

Workum is één van de mooiste Friese Elfsteden. Alleen al vanwege de prachtige gevels en monumentale gebouwen en de waterrijke omgeving. Liggend aan de voormalige Zuiderzee en grenzend aan de Friese meren was Workum een belangrijke handelsstad voor de regio. Karakteristiek voor het oude Workum zijn ondermeer de scheepsbouw, visserij en handel- en nijverheid. Bekend is ook het aardewerk: ooit telde Workum verschillende pottenfabrieken. Veel van deze vervlogen tijd is nog terug te vinden in Workum. Van de sluis en scheepstimmerwerf in het zuiden tot de monumentale Waag en Gertrudiskerk in het centrum en de Werenfriduskerk in het noorden. Behalve deze ‘grote’ bezienswaardigheden zijn ook de vele galeries en musea een bezoek zeker waard. De kunst van het ‘pottenbakken’ is nog steeds te bewonderen in diverse galeries.

Evenementen en activiteiten

Workum heeft voor iedereen genoeg te bieden: van Jopie Huisman tot gezellige terrasjes en van gildebaren tot natuurwaarden. Je kunt genieten van de prachtige schilderijen van de oudijzer- en lampenkoopman Jopie Huisman, maar er is ook een museum waar je kennis maakt met de rijke historie van Workum. Een wandeling door het oude centrum is een attractie op zichzelf; de vele schitterende monumenten en geveltjes staan in rijen naast elkaar. Maar ook de natuur rondom het stadje is zeker de moeite waard. Je kunt prachtige natuurwandelingen en fietstochten maken langs de Friese IJsselmeerkust of door de kleine dorpjes en gehuchtjes in de omgeving. Workum behoort tot de beste kitespots van Friesland. De omstandigheden zijn hier ideaal en aan kitescholen geen gebrek. Ook windsurfers en andere watersporters kunnen in Workum hun lol op.

Wetenswaardigheden

De Britse kunstenares Cornelia Parker liet de heraldische leeuwen van Workum, die al eeuwenlang het stadswapen dragen, de hoofdrol spelen in haar werk voor het project 11Fountains. Ze bevrijdde de dieren van het wapen en maakte ze meer dan levensgroot. De lege ruimte tussen de twee wordt gevuld door water dat ze uit hun poten naar elkaar spuiten. Een lokale kunstenaar sneed de leeuwen uit Accoyahout en ze werden bewerkt door drie bedrijven uit Workum. Het kunstwerk werd gecreëerd voor het project 11Fountains, waarvoor kunstenaars een permanent monument ontwierpen voor elk van de elf Friese steden in het kader van Leeuwarden-Fryslân Culturele hoofdstad van Europa 2018.