Sint Nicolaasga

St. Nyk - in het Nederlands Sint Nicolaasga - is een streekdorp in gemeente de Fryske Marren. Het dorp is in de Middeleeuwen ontstaan onder de naam 'Sinte Nyclaesga'. Beeldbepalend zijn de Sint-Nicolaaskerk en de Lourdesgrot. Tot de herindelingen in 1984 was dit Friese dorpje op de zandrug onderdeel van voormalig gemeente Doniawerstal. Sint Nyk is gelegen tussen het Tjeukemeer en de Langweerder Wielen, middenin de prachtige Vegelinbossen.

Evenementen en activiteiten

Het jaarlijks terugkerende evenement 'Sint Nykster Merke' trekt sinds de 20e eeuw al vele bezoekers. Iedere eerste donderdag van september start deze jaarmarkt, die vervolgens drie dagen voortduurt. Het evenement start met een allegorische optocht, inclusief praalwagens, Friese showbands en muziekkorpsen.

Wetenswaardigheden

Het dorp telt ruim 3000 inwoners en heeft veel te danken aan de adellijke familie Van Eijsinga, die de Vegelinbossen publiek toegankelijk maakte. Deze familie bestaat uit nazaten van de legendarische Johan Vegelin van Claerbergen. Het oudste katholiek kerkhof van Friesland is eveneens gelegen in Sint Nicolaasga.