Oudega

lees meer

Oudega (SWF) is een kleine toeristische watersportplaats midden in het merengebied van Waterland. Het dorp vormt samen met Idzega en Sandfirden een buurtschap. Oudega gaat niet voor grootschalig, maar juist voor knus en intiem. Het dorp heeft een watersportcamping, bootverhuur, een Doarpswinkel, fietsverhuur, horeca en diverse vakantiewoningen te huur. Aan de rand van het dorp is een mooi natuurzwembad met strandje, dat op zomerse dagen een aangename verkoeling biedt.

Evenementen en activiteiten

De kanoroutes rond Oudega zijn recent volledig aangepast. Vooral de kanoroute richting Heeg en Gaastmeer wordt zeer veel bevaren. Door de verschillende nieuwe fietspaden (o.a. langs de spoorlijn, de Oudegaaster Brekken en het Doris Mooltsje) wordt het dorp steeds vaker door fietsers aangedaan en door wandelaars gebruikt als startpunt.

De Fluessen en het Heegermeer zijn via een open verbinding (zonder bruggen) te bereiken. Het omliggende watergebied biedt niet alleen kanovaarders volop mogelijkheden voor een goede vakantie, maar ook vissers kunnen hun hart ophalen. Dobberend op het water of vanaf de wal zal de sportvisser menig vis aan de haak weten te slaan.

Wetenswaardigheden

Oudega werd rond 1790 gebouwd aan de noordkant van de Oudergaaster Brekken. De gerestaureerde molen "Doris-mooltsje" is een pronkstuk in het dorp. De molen is de oudste spinnekopmolen in Friesland en vanwege de schitterende ligging is het een erg geliefde locatie voor huwelijksreportages.