Oudega

lees meer

Oudega SWF kun je zien als het middelpunt van de wereld: een levendig watersportdorpje in de gemeente Súdwest Fryslân waar vele wandel- fiets- en vaarwegen samenkomen. Een prachtige pleisterplaats tussen de Afsluitdijk en het Woudagemaal én centraal gelegen tussen de zuidelijke Elfsteden. Het dorp is direct aan het water van de Oudegaaster Brekken gelegen en daarmee ideaal voor waterliefhebbers. Ook vormt dit dorp een knooppunt van schitterende paden zoals het veelbesproken Brekkenpaad en het Aldsylspaad. 

Fluister vaarroutes

Bijzonder is dat zich rondom Oudega twee zogenaamde fluister vaarroutes bevinden.  De Poelenroute van Oudega via Idzega naar Heeg en de Reidmarroute van Oudega via Westhem naar de Bolswardervaart. Op deze vaarroutes mag alleen met stille motoren gevaren worden, kanoën en suppen is uiteraard ook mogelijk. Huur een bootje in Oudega en vaar over rustige vaarten en onontdekte poelen in de verschillende windrichtingen. Langs de waterkant zie je nieuwsgierige koeien staan, je hoort de vogels fluiten en je ruikt de geur van het vers gemaaide gras. Hier geen herrie en stank van buitenboordmotoren!

Voor de beginnende surfer of zeiler is de Oudegaaster Brek een perfecte plek. Je kunt er leren windsurfen en zeilen in bijvoorbeeld een optimist, valk of laser. Er is een surfschool, een zeilschool en een bootverhuur. Omdat het op dit meer relatief rustig is en bovendien redelijk ondiep, kun je je goed richten op het leren van deze watersporten. 

Weidevogelgebied 

Wandelaars kunnen hun hart ophalen tijdens een wandeling door de Pinepolder; een weidevogelgebied rondom het dorp waar je - vooral in het voorjaar - de SMALL TREE kunt spotten: de grutto, de kievit en de tureluur. Je kunt over de polderdijk langs de Idzegaaster poel lopen en in de vogelkijkhutten onderweg uitkijken over het water en de weilanden.  In de herfst arriveren de ganzen waaronder de Kleine Rietgans die specifiek in dit waterrijke gebied overwintert: een aanrader voor vogelspotters!

Faciliteiten en verblijven

  Oudega SWF en haar buurdorpen Sandfirden en Idzega hebben een heel aantal faciliteiten te bieden aan haar gasten. Zo is er een dorpswinkel waar je iedere dag vers brood en lekkere streekproducten uit de prieuwkelder kunt halen, daarnaast zijn er een aantal boeren die verse biologische melk en scharreleieren verkopen. Er zijn twee restaurants, een fietsverhuur, maar liefst drie campings die ook trekkershutten verhuren, een watersportbedrijf met bootverhuur, een surfschool, een zeilschool, twee zwemstrandjes, een jachthaven, een groepsaccommodatie en daarnaast verschillende B&B’s en vakantiewoningen waar je kunt verblijven. Je kunt je verblijf compleet maken met een bezoekje aan de lokale kapper, pedicure, schoonheidsspecialist of masseur. Kom je in de winter naar Oudega? Met een beetje geluk kun je schaatsen op de Oudegaaster Brekken!

Bezienswaardigheden

Oudega is de moeite waard om te bezoeken. Denk aan historische huisjes aan grachtjes, kleine witte bruggetjes, een gezellige havenkom, de oude molen Doris Mooltsje net buiten het dorp, de Ankerstjerke uit 1623 met haar gebrandschilderde ramen middenin het dorp, het pittoreske kerkje van Sandfirden en de klokkenstoel in Idzega.
 

Historie

Het dorp heeft een rijke geschiedenis. Zo staat er buiten het dorp - aan het Aldsylspaad - een verwijzing naar het Joods kerkhof, wat bij het kleine klooster hoorde wat daar ooit stond. Middenin het dorp staat een aandenken aan de Oudegaaster zuivelfabriek die van 1889 tot 1963 een belangrijke invloed op de ontwikkeling van het dorp had. Aan het Brekkenpaad staat een bordje op de voormalige plek waar schilder en dichter Gerben Rypma zijn klinte had. Een straat in de nieuwbouwwijk van het dorp werd vernoemd naar de in WOII omgebrachte verzetsstrijder Jan de Vries. Het dorpshuis is genoemd naar het daarachter gelegen drooggelegde meer It Joo. In de boerderij van Sterke Hantsje worden de verhalen over deze gespierde dorpsbewoner ooit levendig gehouden.  Op Sandfirden staat een gedenkpaaltje bij het huis van Grutte Meine Ykema; ooit ‘burgemeester’ van Sânfurd. Vanaf 1885 tot aan de WOII had Oudega een heus treinstation aan de verbinding tussen Stavoren en Leeuwarden. In november 1998 vierde de muziekfanfare Eendracht Maakt Macht haar 100-jarig jubileum, nog steeds is dit muziekkorps één van de grootste verenigingen in het dorp. 

Evenementen

Regelmatig worden er activiteiten en evenementen georganiseerd die interessant zijn voor zowel de inwoner als de bezoeker van dit dorp. 

Kortom:  It is poerbest yn Aldegea Súdwest!