Makkum

De gezellige boulevard en het levendige oude dorpscentrum bieden tal van winkels, sfeervolle terrassen en goede restaurants. Makkum heeft een grote keuze uit accommodaties, zoals diverse campings aan het water of bij de boer, comfortabele vakantiewoningen, jachthavens en (bed and breakfast) hotels.

De historie van Makkum

Mede door de prachtige ligging aan het IJsselmeer heeft Makkum de toerist veel te bieden. Vooral zeilen en surfen, of een gezellig middagje op het goudgele zandstrand. Maar ook wandel- en fietspaden en een weids groen achterland met vaartjes. Ideaal om met een motorbootje of kano de omgeving te verkennen, of in alle rust de hengel uit te gooien. Ook zijn er diverse rondvaarten mogelijk met bijvoorbeeld een originele praam, superluxe catamaran, snelle rib of traditioneel zeilschip.

De welvaart die de Zuiderzee Makkum bracht, is goed te zien aan de statige koopmanshuizen. Makkum was een belangrijk handelscentrum met steenbakkerijen, tegelbakkerijen, scheepswerven en schelpkalkovens. In de negentiende eeuw liep de bedrijvigheid terug door het verzanden van de Zuiderzee. Alleen de scheepsbouw en aardewerkfabrieken bleven over. Dit zijn, naast de visserij, nog steeds florerende activiteiten in dit dorp.