Koudum

Koudum is en ideale uitvalsbasis voor uw watersport-, wandel- of fietsvakantie, want het dorp ligt centraal in het gevarieerde Nationaal Landschap Zuidwest Friesland, in de directe nabijheid van meren en bossen. Heel veel recreanten brengen een bezoek aan het knusse centrum van het dorp. Koudum heeft een ruim winkelaanbod en een aantal gezellige horecagelegenheden. Accommodaties zijn er in de vorm van campings, jachthavens, hotels, pensions en recreatiewoningen.

Wetenswaardigheden

Koudum bestaat al meer dan 1150 jaar. De oudst bekende vermelding, onder de welluidende naam Colwidum, is die uit het jaar 855. Gevonden in de lijst van bezittingen van het klooster Werden in Duitsland. De betekenis van de naam is niet helemaal duidelijk. Zeker is dat er bos was toen deze naam bedacht werd want daarop duidt ‘Widum’, het tweede deel van de naam. ‘Col’ wordt wel in verband gebracht met hoogte, maar niet alle geleerden zijn het daarover eens. Het dorp ligt op een een stuwal uit de ijstijd en is omringd door water, vroeger nog veel meer dan tegenwoordig. Diverse meertjes rondom Koudum werden in de 19e eeuw ingepolderd.

Wanneer u in het zomerseizoen een bezoek brengt aan Koudum vergeet dan niet wat overheerlijke sperzieboontjes mee te nemen, want dat is een Koudumer specialiteit.