Hindeloopen

Deze stad ligt aan het IJsselmeer en biedt dan ook veel mogelijkheden op het gebied van watersport. Met zo’n 900 inwoners is Hindeloopen één van de kleinere steden van Friesland. Vind je het Fries al moeilijk om te verstaan? In Hindeloopen spreken ze een sterk afwijkend accent; Hindeloopers. Dit dialect behoudt de Middeleeuwse klinkers en heeft daardoor een hele onderscheidende klank.

Evenementen en activiteiten

Ieder jaar starten de Iepen Fryske Kampioenskippen Skûtsjesilen (IFKS) voor de kust van Hindeloopen. In de oude haven van de voormalige handelsstad meren tientallen authentieke skûtsjes aan in afwachting van de openingswedstrijd op het IJsselmeer. De wedstrijden zijn vanaf de dijk en het water goed te volgen. Ieder najaar wordt voor de kust van Hindeloopen de Hylper Hurdsilerij georganiseerd. Het is een zeilrace voor traditionele Lemsteraken.

Wetenswaardigheden

In de 17e en 18e eeuw was het grootste deel van de mannelijke Hindelooper bevolking betrokken bij de handel en zeevaart op Scandinavië en Rusland. Mede door de band met de wereldstad Amsterdam kwam Hindeloopen in de 17e en 18e eeuw tot grote bloei. De stad had een grote vloot van ruim 100 schepen die de wereldzeeën bevoeren en telde in de bloeitijd ± 2300 inwoners.

De stad bestaat uit veel mooie gebouwen en bezienswaardigheden. Hindeloopen kende in vroegere jaren zijn eigen klederdracht. Hindelooper klederdracht en typerende schilderingen maakt dat Hindeloopen wereldwijd bekend is. Houten bruggetjes en karakteristieke gevels geven het pittoreske beeld weer. Mis vooral het Friese schaatsmuseum niet met de grootste collectie schaatsen ter wereld en de geschiedenis van de Elfstedentocht.