Ga naar inhoud
MAP

Vakantie vieren in de winter in Friesland

| Redactie VVV Waterland van Friesland

Ben je op zoek naar tips voor een onvergetelijke vakantie in de winter in Friesland? We geven je hier inspiratie voor een heerlijke week in Waterland van Friesland. Nog meer wintertips? Bekijk hier onze winterpagina

maandag

Kom aan in je vakantiehuisje, hotel of Bed & Breakfast. Ben je een echt buitenmens en houd je van een avontuur? Dan is winterkamperen een aanrader. Even settelen en dan is het tijd om erop uit te gaan! Je gaat namelijk naar Sneek voor een bezoek aan de stad en het Fries Scheepvaart Museum. Want skûtsjes ken je vast wel van de wedstrijden in Friesland, maar wist je dat hier vroeger hele gezinnen op leefden? Hoe? Dat kun je zien in dit prachtige museum. Ook voor kinderen is hier genoeg te beleven. Ook voor dit museum reserveer je kaartjes via onze site. In het Fries Scheepvaart Museum vind je ook een VVV locatie van VVV Waterland van Friesland. Hier kun je een stadswandeling kopen die je zelf, geheel coronaproof, kunt doen.

een stel bij de waterpoort in sneek

dinsdag

We gaan naar buiten! Maak een uitdagende winterwandeling over de dijk tussen Hindeloopen en Stavoren. Je loopt tussen de schapen en moet soms over een hek heen klimmen. We beloven je dat je heerlijk uitwaait met de mooiste vergezichten over het IJsselmeer. In zowel Hindeloopen als Stavoren is een treinstation te vinden zodat je terug kunt met de Arriva trein.

In Hindeloopen kun je even opwarmen in het Friese Schaatsmuseum. Je kunt hier de schaatsen bewonderen waar Koning Willem Alexander de Elfstedentocht op heeft gereden. Neem voor thuis een flesje zelfgebrouwen likeur mee van Likeurbrouwerij Puur Sudersee. Deze pop up winkel is gevestigd in restaurant Sudersee. Terug in je accommodatie kook je zelf wanneer je de gelegenheid hebt, of je laat eten bezorgen door één van deze restaurants.

woensdag

Breng 's ochtends zeker een bezoek aan het Jopie Huisman Museum in Workum. Dit museum is één van de populairste van het noorden en gewijd aan het werk en het leven van de Friese meesterschilder Jopie Huisman. Houd je meer van grote machines en ben je benieuwd naar het waterbeheer van Friesland? Kies dan voor UNESCO-werelderfgoed het Woudagemaal in Lemmer, het grootste en nog functionerende gemaal ter wereld. Leer in de expositie op een speelse manier ook meer over waterbewustzijn.

Een Elfstedentocht op de schaats zit er deze winter niet in, maar de Elfstegentocht in Woudsend kan altijd doorgaan! Geheel coronaproof loop je via een GPS route en borden onderweg langs allerlei wetenswaardigheden van het gezellige dorpje Woudsend. En mis je de horeca ook zo? In Woudsend kun je geheel coronaproof op afspraak een privé diner reserveren in het museumhuisje van Woudsend. Het prive diner is te reserveren bij Restaurant ’t Ponkje in Woudsend.

dronebeeld van het woudagemaal
op de achtergrond het ijsselmeer

donderdag

Het wordt een bijzondere ochtend, want je kunt op bezoek gaan bij de enige schapenvacht looierij van Nederland. Sinds 1861 bestaat Van Buren Bolsward al: al zes generaties lang. Je bent van harte welkom om een kijkje te nemen in het prachtige pand in Bolsward en de prachtige huiden en vachten te bekijken. Je vindt van Buren aan de Elfstedenroute: de Workumertrekweg. Neem in Bolsward ook de tijd om door de prachtige binnenstad te lopen en sla hierbij de Broerekerk zeker niet over.

Vanmiddag vaart rondvaartboot It Preamke bij goed weer vanuit Makkum, zodat je Friesland vanaf het water kunt ervaren. Deze praam is een open boot waarmee je met een ervaren schipper en tevens gids over de binnenwateren van onder andere Makkum vaart.

Op en rondom een houten bankje staan allerlei woonaccessoires, zoals planten, kleedjes en manden van Van Buren Schaapslooierij.

vrijdag

In Museum Joure maak je het! Ga vanmorgen naar de geboortegrond van het wereldmerk Douwe Egberts en leer nog meer over oude Friese ambachten. Kinderen kunnen zelf een theezakje maken bijvoorbeeld. Bekijk oude Friese staartklokken, een echte drukkerij en meer. Een bezoek aan het allereerste winkeltje van Egbert Douwes is hierbij inbegrepen. OudHollandse snoepjes en echte ‘Ouwe Douwe’ filterkoffie kun je kopen om mee naar huis te nemen. Nog meer trek? Loop in de Midstraat naar Doppio voor een ‘lunch to go’.

Vanmiddag duik je de Vegelinbossen in voor een winterse wandeling. In dit bos vind je ook rondom de Amazonevijver een kabouterpad. Deze is ook leuk voor volwassenen, want alle figuren zijn gemaakt door kettingzaagkunstenaar Banzai-John. Van vergane bomen maakt hij allerlei figuren. Bijna elk jaar maakt hij er een nieuw figuur bij.

een jongen en een meisje bezig bij de maakfabriek

zaterdag

Pak jezelf vandaag warm in, want je gaat vanmorgen op een echopper door Gaasterland. Dit glooiende landschap in Waterland van Friesland is het meest bosrijke deel van deze regio. Je voelt je ontzettend stoer, want deze elektrische choppers lijken een beetje op een Harley Davidson. Kinderen kunnen achterop op een zitje.

’s Middags ga je ontdekken waarom het landschap licht glooiend is in Gaasterland. Hiervoor ga je naar Bezoekerscentrum Mar & Klif in Oudemirdum. Je bent hier namelijk in een Nationaal Landschap, één van de tien in heel Nederland. Kinderen glijden via de ijsglijbaan zo de expositie binnen! Vergeet niet vooraf om de openingstijden te checken en een kaartje te reserveren. Je sluit de dag af door nog uit te waaien aan één van de drie enige kliffen van Nederland aan de IJsselmeerkust.

een groepje mensen op echoppers

zondag

Trek vandaag je wandelschoenen aan voor nog een laatste winterwandeling in Waterland van Friesland. Hiervoor zoeken we deze keer het Rijsterbos op in Gaasterland. Het bos werd in 1676 aangelegd door de Amsterdamse regent Hiob de Wildt. Hier wandelden vroeger de dames in ruisende rokken langs stervormige boslanen. Wandelen in het 'Rysterbosk' kun je doen door de rode of blauwe paaltjes te volgen. Maar nog leuker is om gewoon wat rond te dwalen over oude paden en plotseling te worden verrast door het uitzicht op het IJsselmeer vanaf het Mirnserklif.

licht besneeuwd rijsterbos

Meer blogs en artikelen lezen over Waterland van Friesland? 
Bekijk hier ons overzicht.

Zoek & boek

Reisgezelschap

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang tips, de evenementenkalender en aanbiedingen van VVV Waterland van Friesland.